IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на печатни книги в ЕС намаляват, но цените растат

ЕС е нетен износител на печатни издания, показват данните на Евростат за 2020 година

15:07 | 09.08.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на печатните книги в ЕС се повишават непрекъснато през последните години, но продажбите намаляват, показват данните на Евростат.

Цените на печатните книги, без значение на жанра, се увеличават с 4% в периода между декември 2016 г. и юни 2021 г. В същото време цените на електронните книги се повишават с 12 на сто.

eurostat1 eurostat1

Източник: Евростат

От статистиката е видно още, че цените на фантастиката се повишават с 6%, докато на образователните книги намаляват с около 2 на сто.

Въпреки увеличението на стойността на продажбите обемите продадени печатни книги в страните от общността намаляват непрекъснато. През 2020 г. например са продадени книги за 4,6 млрд. евро. Спрямо 2008 г. спадът е от 35%, когато в ЕС са продадени книги за 7 млрд. евро. Спрямо 2019 г. намалението е от 15 на сто.

eurostat eurostat

Източник: Евростат

Като цяло страните от ЕС са нетен износител на печатни издания - през 2020 г. са изнесени книги на обща стойност 1,7 млрд. евро, а вносът е на стойност 1,5 млрд. евро. От европейската статистическа служба отчитат, че през последните години износът и вносът на печатни книги остава постоянен, без съществени изменения. Но спрямо 2019 година вносът на книги в ЕС намалява с 6%, а износът - с 12 на сто.

Един от основните износители на книги от ЕС е Германия, чийто износ се изчислява на 535 млн. евро, следвана от Франция (291 млн. евро) и Испания (183 млн. евро). Най-големият вносител на книги е Германия с внос на обща стойност 284 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
По принцип не виждам причина, някой да си купи електронна книга, освен ако не е много загрижен за дърветата. Цената между двете е около 2-3лв., аз напоследък харча между 40 и 100лв за книги месечно и не съм забелязал разлика в цените, спрямо предходни години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Има ли едно нещо което не поскъпва? Добре е че все още се печатат книги и има хора които четат. След време всички ще четат само новини и пропоганда по интернет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още