IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е държавата в ЕС с най-силен ръст на продажбите на дребно през юли

Увеличението на показателя се забавя заради разпространението на делта варианта и проблемите с доставките

15:56 | 03.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

България е на първо място в Европейския съюз (ЕС) по годишен ръст на продажбите на дребно през юли, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

През седмия месец на годината продажбите на дребно у нас нарастват с 20,2% в сравнение със същия месец на 2020 г., сочат данните. За сравнение, средният за ЕС ръст е 3,8%, а за еврозоната – 3,1%.

През юли спрямо юни продажбите на дребно в България отбелязват увеличение от 1%, като сме една от шестте държави с отчетен месечен ръст и на четвърто място в блока.

Хърватия е втора по годишен растеж на продажбите на дребно – 12,9%, през юли. Трета е Литва с 12,4%.

Хърватия е лидер по месечно увеличение на продажбите на дребно – 2,5%, следвана от Малта с 2,3% и Люксембург с 2,2%.

Същевременно Люксембург води по годишен спад на продажбите на дребно – с 5,6%. На второ място е Австрия с 2,4%, а на трето – Германия с 0,3%.

За месеца най-силно понижение на продажбите на дребно е регистрирано в Ирландия – 5,9%, Германия – 5,1%, и Австрия – 3,9%.

Тенденцията общо за ЕС и еврозоната е продажбите на дребно да забавят ръста си в сравнение с пролетта, вижда се от данните. В България например пикът е отчетен през април с годишно повишение от 25,9%. В ЕС и еврозоната също е отчетен най-силен ръст на продажбите на дребно през април – съответно 22,2% и 23,6%.

Забавянето е свързано с разпространението на делта варианта на коронавируса, както и с проблемите по веригата на доставки и забавянето на някои стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още