IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще бъде следващият председател на Европейския парламент?

Четири имена се спрягат за основни участници в надпреварата, изборът ще е на 17 януари 2022 г.

08:39 | 15.10.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

 

Естер де Ланг: Ветеран

Дългогодишен оперативен служител на нидерландската Християндемократическа партия (CDA), Естер де Ланг е избрана за евродепутат през 2007 г.

Като член на комисията по околна среда на Парламента тя участва в изготвянето на позицията на ЕНП относно изменението на климата, която критиците определят като твърде двусмислена. Тя предостави и най-силна подкрепа за Урсула фон дер Лайен за топ поста в ЕК.

Името на Естер де Ланг често се появява в коментари за наследник на Вебер на върха на ЕНП. Подобно на Роберта Мецола тя е една от най-влиятелните жени евродепутати на ЕНП.

„Определено ѝ се вярва в групата, но ако наистина искате сигурен вот, ако искате мнозинство, Роберта ще бъде по-сигурен залог“, казва един представител на ЕНП.

Като самотна майка една от битките на Естер де Ланг беше ЕП да дава родителски отпуск за евродепутатите.

На нея обаче ще ѝ е трудно да получи подкрепа от левоцентристките евродепутати, някои от които я възприемат като твърде политизирана. Вляво също смятат, че тя въплъщава линията на строги икономии в северните страни на Европа.

Де Ланг също идва от малка консервативна партия, която е незначителен коалиционен партньор в управляващото правителство на Нидерландия.

Естебан Гонсалес Понс: Испанската селекция

Бивш испански сенатор от Валенсия и оперативен служител на консервативната Народна партия (ПП) на Испания, Гонсалес Понс отдавна е номер 2 на групата на ЕНП след Вебер.

Избран за евродепутат през 2014 г., Гонсалес Понс е известен с ораторското си майсторство. Неговото пряко и предизвикателно предупреждение към британците, че „грешат“ с напускането на ЕС, привлече повече от 32 000 зрители в YouTube - рекорд за евродепутатите, освен за Ги Верхофстад.

Той обаче вече изпрати някои сигнали, че няма да се кандидатира. Гонсалес Понс заяви пред испанската преса наскоро, че ЕНП трябва да намери „консенсусен кандидат“. На въпрос за личните му амбиции Гонсалес Понс не изключва евентуална кандидатура за председател на ЕП, но по думите му сега „не е подходящият момент“.

В Парламента също се говори, че Гонсалес Понс няма подкрепата на лидера на собствената си партия - Пабло Касадо, за да се кандидатира за поста. Гонсалес Понс се разглежда като по-умерен от Касадо.

Някои представители на Парламента обаче смятат, че испанецът не се е оттеглил напълно от надпреварата. Той неофициално пое поста от Вебер, след като германският евродепутат временно напусна парламента по здравословни причини след неуспешната му кандидатура за ЕК. Ако Вебер беше спечелил председателството на Комисията, Гонсалес Понс щеше да стане лидер на групата на ЕНП.

Ако той реши да се кандидатира, най-голямата му пречка ще бъде евродепутатът Иратсе Гарсия, неговият испански социалистически съперник, който ръководи групата на S&D в парламента. Гарсия даде да се разбере, че няма да подкрепи нито един кандидат от ПП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
Орбан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
такъй филм нема ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Само да НЕ е купен или спонсориран от "зелените" лъжци и мошеници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
А на някого пука ли му кой ще е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още