IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон иска да направи Франция лидер в зелената енергия с план за 30 млрд. евро

До 2030 г. страната трябва да произведе нисковъглероден самолет, малък модулен реактор и да разполага с два мегазавода за производство на зелен водород

15:18 | 12.10.21 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Производство на 2 млн. електромобила и хибридни коли

Друга амбиция на Макрон е производството на два милиона електромобила и хибридни коли до 2030 г. За постепенната замяна на замърсяващи автомобили от нови коли, които замърсяват по-малко, Макрон иска да се опре на „индустриална стратегия“.

„Не желаем да се превръщаме в страната с най-зелените автомобили, които обаче не са произведени у нас“, каза той. Големите автомобилни компании трябва да си сътрудничат за постигането на тази цел. „Ако те не се включат в играта, няма да успеем“, заяви Макрон, но допълни, че смята тази амбиция за осъществима.

Производство до 2030 г. на първия самолет с ниски въглеродни емисии

Отново в темата за транспорта Франция трябва да произведе първия си самолет с ниски въглеродни емисии до 2030 г. „Тази битка трябва да бъде максимално европейска“, посочи френският президент, но допълни, че аерокосмическата индустрия, подобно на автомобилите, са „в основата на френското индустриално бъдеще“. Планирани са огромни инвестиции в тези два сектора от транспорта на бъдещето на стойност близо 4 млрд. евро, обяви Макрон.

Ускоряване на роботизацията и цифровизацията в земеделието

2 млрд. евро ще бъдат насочени към сектора на земеделието, за да стане по-конкурентоспособно. Тези инвестиции ще имат за цел развиването на цифровите технологии, роботиката и генетиката, съобщи Макрон и даде пример с роботиката, която ще позволи подобряване на качеството на живот на производителите и намаляване на използването на пестициди.

Целта е по този начин да се отговори на редица предизвикателства като производството по здравословен, устойчив и проследим начин, т.е. увеличаване на производството при декарбонизиране на земеделието. Френският президент очаква също „възстановяване на стойността в земеделието“, така че земеделските производители да „получават заплащане за това, което правят“.

20 биолекарства срещу рак и създаване на медицинска апаратура на бъдещето

Макрон внесе някои уточнения в плана за здравеопазване, обявен преди няколко седмици. Той припомни, че 7,5 млрд. евро ще бъдат инвестирани в сектора на здравеопазването, за да „се върнем начело в иновативната медицина“.

Макрон призова за революция в медицината, която според него ще се случи чрез сближаването на иновациите с изкуствения интелект. „Целта ни е да имаме най-малко 20 биолекарства срещу рак, нововъзникващи заболявания и хронични болести и да създаваме медицинска апаратура на бъдещето“, обяви френският президент.

Връщане на Франция начело в защитата на културното и творческо съдържание

Изправена срещу американски гиганти като Amazon и Netflix, Франция трябва да защитава културното си съдържание. В тази културна битка Франция трябва да изведе на преден план своята история, ценности и творчески постижения, каза Макрон. Тази битка е едновременно „цивилизационна и създаваща стойност“, отбеляза френският президент.

„Правителството иска да създаде с участниците в сектора огромна стратегия за инвестиции“ най-напред в обучаването на професионалисти като режисьори или технически кадри, след това в строителството на „големи студиа“, които да са от полза за участниците в аудио-визуалния сектор. „Трябва да стимулираме частните инвестиции за постигането на синергии“, подчерта Макрон и допълни, че по този начин Франция ще бъде по-добре подготвена за конкуренцията в създаването на френско и европейско творческо съдържание в бъдеще.

Инвестиране в космическата надпревара

Макар че Космосът се превърна в поле на конкуренция между нови сили и частни компании като SpaceX, Макрон се надява Франция „да участва в космическото бъдеще“. „Светът, който смятахме за немислим, е напът да дойде много по-бързо, отколкото мислехме“, каза Макрон. Той иска да подкрепи френската индустрия в развитието на мини ракети-носители за многократна употреба и на микросателити.

Изследване на морското дъно

Френският президент предвижда и инвестиции за проучване на морското дъно. Той уточни, че става въпрос по-скоро за експлоатирането на морските ресурси, а не толкова за изследването им. „Кой може да приеме, че оставяме в пълна неизвестност толкова важна част от света“, каза Макрон. Според него експлоатирането на морското дъно е „изключителен лост за разбиране на животинския свят“. То ще позволи също така да се достигне до някои „редки метали“, да се разбере функционирането на нови екосистеми и да се осъществят иновации в областта на здравеопазването.

Близо 6 млрд. евро инвестиции в електрониката

Макрон обяви инвестиции от близо 6 млрд. евро за удвояване на производството в областта на електрониката до 2030 г. и за гарантиране на доставките на чипове. Той предвижда също инвестиции в обучаването на таланти в областта на облачните услуги и създаването на инвестиционна стратегия за улесняване на финансирането на иновации. 

30-те милиарда евро, обявени днес от Макрон, ще се прибавят към плана за възстановяване на стойност 100 млрд. евро, който беше обявен миналата година и цели да помогне на Франция да се справи с коронавирусната пандемия. Голяма част от средствата бяха насочени към насърчаването на по-зелени енергийни политики.

Обхватният план веднага беше критикуван от опозицията, като опоненти заявиха, че това е предизборна кампания, отбелязва Ройтерс.

„Няколко месеца преди края на мандата му настоящият президент ангажира френски пари за възстановяване на имиджа си пред избирателите с обещания, които само обвързват наследника му“, коментира в Twitter лидерът на крайната десница Марин льо Пен.

„Той все едно казва: Искам да бъда преизбран на всяка цена!“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
борсата не казва това, трябва да отрезнееш преди да пишеш, че изглеждаш неедекватен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Таварищи, свиквайте с идеята, че въглищата и петрола си заминават. За доброто на човечеството. И сегашната ситуация с цените на изкопаемите горива се случи навреме, че да разбере цял свят за спешната нужда от бърза трансформация и истински програми, като инсталиране на слънчеви панели на покривите, например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
науката каза - горенето е процес на окисляване, при което се отделя топлина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
старшинка... познанията ти по химия са на нивото на селския овчар, хахага
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
първо прочети що е то горене , после виж може ли да гори чистият силиций - поне с основните неща в теоретичната идея на горенето на метал ... :))) ... за практичната част мисля , че си много далече как се постигат такива температури и в каква среда трябва да бъде всичко за да се получи горене на силиций ... нещо като да запалиш диамант ... :))) ... не че не е възможно ... пиши там за путин и русия и оръжия , по те бива ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
при горенето се получава силициев двуокис - горенето е процес на окисляване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
о, как всички политици обичат да говорят за 2030, 2050 и за края на века, а са безпомощни за настоящето. те не са виновни, а тези които ги избират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
и в един фотоволтаичен панел какво можеш да изгориш освен на подвеждащия кабел изолацията ... ?! ... или па в една вятърна турбина ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Ти откъде падаш бре, нищо не се рециклира а масово се изгаря като алтернативно гориво. А ако не може да се изгори, тихо се потапя някъде надълбоко. Тарикатите въртят екологията на .... си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 2 години
Нищо добро не я чака Франция от младеж който спи с баба си .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още