IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мариана Гoмилева: Общините и регионите не са част от вземането на решенията в ЕС

Проблем е прекомерната зависимост от централната и атрофирането на местната власт, посочи журналистът и главен редактор на severozapazenabg.com

20:40 | 18.10.21 г.
Мариана Гoмилева: Общините и регионите не са част от вземането на решенията в ЕС

Коментарът си тя направи по повод тазгодишната Европейска седмица на регионите и градовете. Събитието събра 17 600 участници от държавите членки на Европейския съюз, на което се дискутираха различни теми и регионални политики.

„“Заедно към възстановяване” е мотото на тазгодишната Европейска седмица на регионите и градовете“, посочи Мариана Гомилева и съобщи, че основните теми са били четири: кохезия, зелен преход, ангажиране на гражданите и дигитално общество.

Тя потвърди, че България най-много е критикувана за слабия напредък по дигиталния преход и каза, че страната ни се намира на последно място по този показател.

„България прави много малко крачки към дигитализирането на административни процеси. Проблем е и прекомерната зависимост от централната и атрофирането на местната власт“, заяви Гомилева.

Тя информира, че основната критика на президента на Комитета на регионите Апостолос Цицикостас е, че Европа може да изгуби 180 млрд. евро, защото няма комуникация между правителството и местните власти. 

Журналистката подчерта, че интересът към тазгодишното събитие на Европейската комисия е бил огромен. Участието на България е било “доста символично”, коментира Гомилева.

“Това събитие е важно, защото дава възможност на местната власт, която по принцип остава пренебрегната, да покаже до каква степен усвоява европейските средства, как създава работни места, като по този начин доказва, че заслужава повече средства”, обясни тя.

По думите ѝ няколко български агенции за взели участие в седмицата на регионите и градовете, а на общинско ниво ни е представлявала община Стара Загора с проект за умен град.

“Проектът на Стара Загора беше добър, но в сравнение с останалите участници нивото беше занижено”, допълва тя.

Мариана Гомилева коментира и барометъра, който оценява дейността на общините и тяхното развитие.

“Барометърът е една рамка, а отговорите се търсят в диалози на местно ниво”, поясни тя и съобщи, че малките общини и техните кметове не участват в изготвянето на националните планове за възстановяване и устойчивост. – Този комуникационен канал е прекъснат, особено в България. Около 65% от запитаните в този барометър не участват в обсъждането по оперативни програми.“

Защо България напредва бавно в дигитализацията на административните процеси? Защо се разминават приоритетите на държавата и общините? Ще се чуе ли гласът на младите хора след като 2022 година е обявена за тяхна година? Ще се преобърне ли моделът за вземане на решения за управление на инвестиционните средства?

Целия разговор можете да чуете във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.  

Всички гости на предаването "В развитие" можете да чуете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още