IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP увеличава програмата си за обратно изкупуване с 1,25 млрд. долара

Компанията обяви нетна печалба от 3,32 млрд. долара за тримесечието благодарение на по-високите цени на петрола

14:35 | 02.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролната компания BP заяви, че ще увеличи програмата си за обратно изкупуване на акции с 1,25 млрд. долара, използвайки постъпленията от нарастващите цени на енергията, за да привлече инвеститори, които са се разочаровали от петрола и газа, предава Bloomberg.

Последна от големите западни петролни компании, които представиха отчетите си за третото тримесечие, BP до голяма степен последва колегите си, обявявайки голям ръст на печалбата спрямо година по-рано. След години на слаба възвръщаемост индустрията насочва по-голямата част от излишния си кеш към обратни изкупувания и изплащане на дивиденти.

Това радва инвеститорите, които са все по-обезпокоени за климатичните промени, но липсата на инвестиции в ново производство допринасят в същото време за текущата глобална енергийна криза.

„Бизнесът се представя много добре и се възползва максимално от цените“, заяви главният изпълнителен директор Бернард Луни в интервю за Bloomberg TV във вторник. „Инвеститорите все повече харесват плановете и стратегията, които имаме“.

Коригираната нетна печалба на BP за третото тримесечие възлиза на 3,32 млрд. долара спрямо 86 млн. долара година по-рано. Базираната в Лондон компания задмина средната оценка на анализаторите за 3,01 млрд. долара. Паричните потоци от дейността показват по-скромен ръст, увеличавайки се до 5,98 млрд. долара от 5,2 млрд. долара година по-рано.

Компанията вече завърши програма за обратно изкупуване на стойност 1,4 млрд. долара, обявена в резултатите за третото тримесечие. Допълнително изкупуване за 1,25 млрд. долара ще се случи преди публикуването на резултатите за четвъртото тримесечие, се казва в изявлението. Ако цената на петрола сорт Брент остане над 60 долара за барел, BP заяви, че ще може да изкупи обратно акции за 4 млрд. долара и да увеличи дивидента с 4% годишно.

BP е използвала част от допълнителния си кеш, за да изплати задълженията си, които нараснаха в началото на 2020 г., след като цените се сринаха заради глобалната пандемия. В края на тримесечието нетният дълг на компанията възлиза на 31,97 млрд. долара спрямо 32,71 млрд. долара в края на предишните три месеца.

За разлика от конкурентните петролни компании, BP не отстъпва, когато става въпрос за капиталови разходи. Компанията ще запази бюджета си от 13 млрд. долара следващата година, без да го променя спрямо предишните насоки. Компанията остава „много фокусирана върху капиталовата дисциплина“, заяви Луни.

TotalEnergies, Exxon Mobil и Chevron се ангажираха да увеличат инвестициите следващата година, макар и от исторически ниски нива. Royal Dutch Shell също подсказа, че бюджетът за капиталови разходи ще се увеличи следващата година благодарение на това, че нетният ѝ дълг спада доста под самоналожения праг от 65 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още