IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставките на газ по "Ямал" за Германия отново спряха

Данните за доставките на газ в Европа на сайта на "Газпром" не са обновявани от 28 октомври

17:35 | 07.11.21 г. 15
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg LP

За втори ден доставките на природен газ по "Ямал" за Германия са прекъснати, съобщава Ройтерс, позовавайки се на съобщение на германския газопреносен оператор Gascade. От събота (6 ноември) потокът е обърнат и тече към Полша.

Това е вторият подобен случай в последните дни. На 30 октомври доставките за Германия през Полша бяха спрени без обяснение и възобновени отново на 4 ноември. Но сега отново са спрени и това носи ново напрежение на европейския газов пазар преди началото на зимата.

В последните седмици анализатори коментират, че Кремъл налага натиск към Европа и не увеличава доставките на газ, за да убеди страните, че се нуждаят от "Северен поток 2". Строителството на газопровода по дъното на Балтийско море приключи на 10 септември и сега се очаква краят на процедурата по лицензиране, започната от германските власти.

Москва отрича тези обвинения и обещава да увеличи доставките от 8 ноември, тоест когато приключи нагнетяването на газ в газохранилищата на територията на Русия.

Засега няма обяснения защо прекъсва потокът на природния газ към Германия. Полската газова компания PGNiG коментира, че получава газ и в двете направления. На сайта на "Газпром" данните за доставките на газ в Европа не са обновявани от 28 октомври.

Германия е един от най-големите пазари на руския природен газ. През миналата година "Газпром" е доставил на страната 41,6 млрд. куб. метра газ, което поставя страната на второ място по обем на доставките след Нидерландия (48,1 млрд. куб. метра).

Гацопроводът "Ямал" минава през територията на четири държави - Русия, Беларус, Полша и Германия. Проектната му мощност е почти 33 млрд. куб. метра годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
ооо уруд , нeдoклатен , пак изпълзя .. :))) ... празен ден днеска ... дeeeба и педaла проззззт ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
саняш ли ги хеевете , а магистралска ...едното дилдо сал ти остана ... и клавиатурата . : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 11
zelka007
преди 2 години
много му е малка на зануленият и на саша милер за да си ги мерят с европейските ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
хаха ... верно пак германците изнасят за полша ... на който му е интересно , ей я схемата за транспорт в ЕС , има повечето компресорни станции . могат да се видят обемите и посоките в които се обменят ... русофuлистиците , да видите силата на общият пазар какво означава ... :))) ... https://transparency.entsog.eu/#/map
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
дядя Вова
преди 2 години
Доставките на газ по "Ямал" за Германия отново спряха > Думам ти Германиьо, сещай се органе, разрешаващ пАток 1 к пАток 2. Изобщя и всички патки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още