IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц: Германия трябва да създаде фискални резерви за следващата криза

Финансовото министерство е подготвило допълнителен бюджет с цел по-големи държавни инвестиции в опазването на климата

19:58 | 09.12.21 г.
<p>
	Новият германски канцлер Олаф Шолц.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Новият германски канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP

Коронавирусната пандемия е първото голямо предизвикателство за новото правителство на Германия и Берлин трябва да създаде фискални резерви, за да се подготви за следващата криза, заяви канцлерът Олаф Шолц от лявоцентристката Социалдемократическа партия, цитиран от Ройтерс.

Трипартийната коалиция на Шолц с подкрепящите разходите Зелени и по-предпазливите към фискалната политика Свободни демократи се договори за допълнителен бюджет, за да инжектира над 50 млрд. евро от неизползван дълг в специален фонд с цел по-големи държавни инвестиции за опазване на климата, съобщиха запознати източници пред Ройтерс миналия месец.

Кабинетът на новата „светофарна“ коалиция, наречена така заради съответните цветове на трите партии, се очаква да представи и приеме допълнителния бюджет идната сряда.

На церемония по предаването на властта в бившето си финансово министерство на лидера на Свободните демократи Кристиан Линднер Шолц заяви, че ролята на финансовия министър е „много специална“, тъй като той трябва да се справя с всички аспекти на правителствената политика.

След като благодари на Шолц за довереното сътрудничество по време на преговорите за коалиция, Линднер обеща да спазва фискалните правила в конституцията, да използва пестеливо парите на данъкоплатците и да се стреми към стабилни публични финанси.

Но Линднер също така даде да се разбере, че няма да е твърде догматичен и допълни, че иска да бъде финансовият министър, който е осигурил необходимите пари за договорените проекти на коалицията.

Допълнителен бюджет

Високопоставени представители в министерството на финансите вече са подготвили допълнителен бюджет, както е бил договорен от партиите в коалицията, заяви Линднер и допълни, че главният секретар във финансовото министерство Вернер Гатцер му е докладвал за фискалните възможности във федералния бюджет.

В знак на приемственост след тясното сътрудничество на Шолц като финансов министър с Франция Линднер обяви, че ще проведе разговор с френския си колега Брюно льо Мер в четвъртък, за да обсъдят предстоящите реформи в еврозоната и да намерят допирни точки.

Линднер ще замине за Париж в понеделник, за да се срещне лично с Льо Мер и да задълбочат диалога между двете най-големи икономики в еврозоната.

В коалиционното си споразумение партиите от коалицията дадоха знак, че са отворени за реформиране на фискалните правила на ЕС, включени в Пакта за стабилност и растеж, за да позволят повече инвестиции в прехода към зелена икономика.

Новото правителство се договори да използва извънредна клауза в конституцията за трета поредна година за отмяна на строгите лимити за дълга през 2022 г., което да позволи заемането на до 100 милиарда евро. Това ще се прибави към безпрецедентния нов нетен дълг от 130 млрд. евро през 2020 г. и близо 240 млрд. евро през 2021 г.

От 2023 г. нататък новото коалиционно правителство иска връщане на „дълговата спирачка“, предвидена в Конституцията, която ограничава поемането на нов дълг до малка част от брутния вътрешен продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още