IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият икономически министър обещава поредно "икономическо чудо" за Германия

Но първият, когото трябва да убеди в правотата си, ще бъде колегата му във финансовото министерство

11:34 | 09.12.21 г. 4
<p>
	<em>Роберт Хабек. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Роберт Хабек. Снимка: Bloomberg LP

В годините след Втората световна война легендарният Лудвиг Ерхард, тогава министър на икономиката в правителството на Конрад Аденауер, създаде германското "икономическо чудо". Днес още един германски политик се готви да сътвори чудо за германската икономика - Роберт Хабек, пише в коментар европейското издание Politco.

В новото германско правителство съпредседателят на Зелените ще бъде вицеканцлер и министър на икономиката. В портфолиото му се добавят и въпросите на климата точно във време, когато Германия ще започне да изпитва ефектите от климатичната криза.

Плановете са ясни - да превърне бедствието в успех, а намалението на емисиите във фактор, повишаващ конкурентоспособността.

Вече няколко европейски държави, включително Великобритания и Нидерландия, обединиха в едно министерство икономиката и климата, посочва още Politico.

За Зелените поемането на Министерството на икономиката има много символика. Това е министерство с "големи традиции", коментира депутатът Свен Гиголд. "Сега, в новото време, ще настроим пазара за периода на климатичната криза", смята той.

Но дали тези амбиции ще успеят ще зависи основно от факта дали 52-годишният Хабек ще успее да се справи с енергийния преход, който очаква Германия. "Климатичната неутралност е гигантски трансформиращ проект, с огромно количество промени - за енергийните мрежи и вятърните турбини, старите и новите индустрии, страх от загуба на работни места и нови възможности", коментира той пред Süddeutsche Zeitung преди месец.

Хабек обаче е категоричен, че това не може да бъде постигнато по авторитарен начин. "Трябва да се създадат условия за такава промяна, които да спечелят обществото", пояснява бъдещият министър.

Първия, когото трябва да спечелят плановете на Хабек, обаче се нарича Кристиан Линднер - лидерът на "Свободни демократи", който ще поеме поста на финансов министър в кабинета на Шолц. Защото ще има доста разходи - според оценки зеленият преход и другите екологични политики ще костват допълнително между 50 млрд. и 60 млрд. евро.

Предложенията на коалиционното правителство за опазването на околната среда са едни от най-амбициозните, които Германия някога е имала, обяснява Клаудия Кемферт, ръководител на департамента по енергетика, транспорт и околна среда в Германския институт по икономически проучвания в Берлин. Тя признава, че те действително могат да доведат до новото икономическо чудо, но трябва да бъдат изпълнени правилно.

Например новото правителство има амбицията да намали съществено употребата на въглища за производството на електроенергия - от 50% днес до 20% през 2030 година. 80% от произведената енергия трябва да идва от възобновяеми енергийни източници, като освен това трябва да се вземе предвид факта, че през 2030 година по германските пътища ще се движат и 15 млн. електромобили, а жилищата ще трябва да се откажат от изкопаемите горива за отопление.

Това е доста сериозна амбиция на фона на заявките на кабинета, че няма да има увеличаване на данъците или теглене на допълнителни заеми, което поставя под съмнение финансирането на зелените цели. Особено и на фона на новия финансов министър - класически привърженик на свободата на пазара, който "анатемосва" всеки опит за забрани, дори и за такива, които биха намалили дейности, имащи вредни ефекти върху климата.

Според депутати в духа на новата коалиция Хабек и Линднер ще намерят начин да работят заедно. Разбира се, само времето ще покаже как и дали ще имат успех. Очакванията са, че конфликт може да се породи в началото на следващата година, когато се определят политиките и това ще е изпитание за коалицията.

2022 година всъщност ще бъде доста сериозно изпитание за Роберт Хабек и дори финансовият министър няма да бъде най-големият му проблем. Догодина Германия ще затвори и последния си ядрен реактор и ще разчита основно на вятърните и соларните си паркове. При проблеми икономическият министър ще бъде изправен пред критиките на лобистите, консервативно настроените и федералните правителства.

Но и Хабек все пак има опит - като министър на енергетиката, околната среда и земеделието в провинция Шлезвиг-Холщайн в периода 2012-2018 година той удвоява капацитета на вятърните паркове въпреки срещаната съпротива.

"Той е човек с ясни ценности и ясни позиции, но и винаги се опитва да разбере другата страна - да разбере защо рибарите, фермерите и ловците са на позиция срещу вятърните турбини и електрическите кабели", коментира премиерът на северната провинция Торстен Албих, който управляваше Шлезвиг-Холщайн в периода 2012-2017 година.

Социалдемократът Албих хвали и прагматизма на Хабек, който го е издигнал до върха в партията на Зелените. Той очаква, че Хабек ще покаже на скептично настроената индустрия, че енергийната трансформация може да бъде успешна. "Ще покаже, че правим това не само защото сме добри хора и искаме да дишаме чист въздух, но и защото носи работни места и просперитет - и още веднъж ще се превърнем в страната с икономическото чудо", смята още Албих.

Именно прагматизмът носи надежда, че новото коалиционно правителство ще свърши доста работа за Германия - социалдемократите ще работят за подобряване на социалната среда, либералите - за бизнеса, а зелените - за енергийния преход. Така можем да видим най-доброто от "трите свята", коментират анализатори пред Politico.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Зеленашески талибан по-скоро ще СЪСИПЕ икономиката... а може би това ще е неговото чудо? Честно казано, като прочетох, че министър на икономиката е зеленаш, спрях да чета по-надолулу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 2 години
Хубаво, като го направи това чудо, да го обявят за светец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Аматьори.Нащте са къде къде по-напред с обещанията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Ivan.r
преди 2 години
Да, добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още