IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йоахим Нагел е новият ръководител на германската централна банка

Нагел е човек с опит, който осигурява наследственост в банката, написа финансовият министър на страната Кристиян Линднер

17:10 | 20.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Martin Leissl/Bloomberg</em></p>

Снимка: Martin Leissl/Bloomberg

Новото правителство на Германия избра сегашния мениджър в Банката за международни разплащания (BIS) Йоахим Нагел за ръководител на централната банката на страната. За това съобщи германският финансов министър Кристиян Линднер в понеделник, цитиран от Ройтерс.

Нагел, който е бивш член на борда на Бундесбанк, ще встъпи в длъжност на 1 януари 2022 г. Тогава сегашният гуверньор на банката Йенс Вайдман ще напусне поста си пет години по-рано след десетилетие на безплодна опозиция срещу агресивната политика на ЕЦБ за стимули, нулеви лихви и огромни покупки на държавни ценни книжа.

55-годишният икономист ще застане начело на най-голямата централна банка в еврозоната в напрегнат момент. Инфлацията е двойно по-висока от целта на ЕЦБ за 2% и опозиционните страни в Управителния съвет на ЕЦБ имат значително различаващи се възгледи за това как ще се развие инфлацията в бъдеще.

„Като се имат предвид инфлационните рискове, значението на паричната политика, ориентирана към стабилност, нараства“, посочва Линднер в Twitter. “Нагел е човек с опит, който осигурява наследственост в Бундесбанк“, допълва финансовият министър.

Въпреки това, че Нагел не е изразявал публично мнението си за паричната политика от години, дадени от него речи като член на управителния съвет на Бундесбанк показаха, че той се придържа към категоричната позиция на банката за инфлацията и набляга на пазарна дисциплина за банки и правителства.

„Може да се има доверие на Нагел, че ще продължи традициите на Бундесбанк при дебати в ЕЦБ“, посочва експерът в Института за икономически проучвания ZEW Фридрих Хайнеманн. „Той [Нагел] има продължителна експертиза по парична политика и финанси, която е ключова за днешните сложни решения за парични политики“, допълва Хайнеман.

Като глава на централната банка Нагел ще се присъедини към члена на изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел, чието име също се спрягаше за позицията, като един от двамата германци в съвета.

„Поздравления на Йоахим Нагел за номинацията му като нов президент на Бундесбанк!“, написа Шнабел в Twitter. “Има много важни задачи пред нас“, допълва Шнабел.

Според ръководителя на института за икономически проучвания DIW Berlin Марсел Фрацшер Нагел е „страхотен и умен икономист, който добре ще представи Германия“, благодарение и на експертизата му по „финансови пазари и финансова стабилност“.

„Най-доброто ни предположение е, че Нагел до голяма степен ще следва Вайдман, като бъде гъвкав и кооперативен ястреб*“, посочи икономистът в JPMorgan Грег Фузеси. "Вайдман определено е показвал поведението на ястреб, но е играл и конструктивна роля в решенията на ЕЦБ и се е съгласявал с взети решения“, допълва Фузеси.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още