IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън: Реваксинацията ни позволи да избегнем ограниченията

Има по-лесна годишна цел от отслабването – да се запишете за ваксинация, съветва неимунизираните британският премиер

09:36 | 31.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън. <em>Снимка: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA / POOL</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA / POOL

 

Високата степен на реваксинация на населението срещу коронавирус позволи на Обединеното кралство да избегне налагането на строги ограничителни мерки, заяви министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън в новогодишното си обръщение към нацията.

„В навечерието на Нова година [трябва да кажа, че] постигнахме целта си да удвоим процента на допълнителната ваксинация. Това стана възможно благодарение на огромните усилия на цялата нация. Въпреки че, разбира се, призовавам всички да бъдат внимателни и да се изследват, ако ще посещават обществени места", подчерта Джонсън във видео, публикувано на различни негови страници в социалните мрежи. Той добави, че програмата за реваксинация е позволила на страната да „остане най-отворената икономика и общество сред големите европейски държави“.

„Каквито и да са предизвикателствата, които съдбата може да ни поднесе, и колкото и да сме обезпокоени през следващите седмици и месеци с оглед на щама омикрон и нарастващия брой хоспитализации, едно нещо можем да кажем със сигурност - че положението ни на 31 декември 2021 година е несравнимо по-добро от това през миналата година“, каза Джонсън.

В същото време той отправи отделен призив към онези жители на кралството, които все още не са се ваксинирали. „Искам да се обърна директно към всички, които все още не са напълно ваксинирани. Хората, които смятат, че няма да бъдат засегнати от болестта, трябва да погледнат тези, които сега са откарани в болници и да се поставят на тяхно място. Погледнете интензивните отделения и ненужните страдания на тези, които не са били ваксинирани - това можеше да сте вие. Затова си поставете цел за новата година, което е много по-лесно от отслабване или водене на дневник: отидете в пункт за [ваксинация] или се запишете онлайн", апелира Джонсън.

Кампанията за ваксиниране с бустерна доза, която започна на 16 септември, вече набира скорост в Обединеното кралство. Третата инжекция е била поставена на 435 200 души през последните няколко денонощия. През последните седем дни, въпреки коледния уикенд, 1,8 милиона души са получили бустерна доза, като общо 58,3% от населението на кралството на възраст над 12 години (33,5 милиона души) са реваксинирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още