IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застана ли Италия на прага на нова политическа криза?

Първият тур за президентския вот приключи с над 1000 празни бюлетини, политическите лидери започват преговори за постигане на компромис

10:53 | 25.01.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Успешният кандидат за прзидент на Италия се нуждае от мнозинство от две трети в който и да е от първите три тура на гласуване и абсолютно мнозинство след това. <em>Снимка: EPA/ROBERTO MONALDO</em></p>

Успешният кандидат за прзидент на Италия се нуждае от мнозинство от две трети в който и да е от първите три тура на гласуване и абсолютно мнозинство след това. Снимка: EPA/ROBERTO MONALDO

Италианските законодатели не успяха да изберат нов президент при първоначалното тайно гласуване в понеделник. Партийните лидери се срещат зад кулисите, за да се опитат да постигнат съгласие относно консенсусен кандидат и да се опитат да избегнат потенциалните вреди от евентуална политическа нестабилност.

Министър-председателят Марио Драги остава най-вероятният кандидат, предава Ройтерс. Опасенията обаче, че издигането му до държавен глава може да разбие коалиционното правителство и да предизвика предсрочни национални избори, усложняват ситуацията.

Вторият тур на президентския вот ще се проведе във вторник, след като мнозинството от 1008-те „велики избиратели" се оказа, че са пуснали празни бюлетини в понеделник на първия тур на гласуването, продължило почти пет часа.

Макар и до голяма степен постът му да е церемониален, италианският президент има силно влияние и често има решаваща роля политически кризи – често явление в Италия в последните години, в които правителствата оцеляват по година-две, отбелязва агенцията.

Драги даде да се разбере, че би искал да получи поста, но големите партии все още не са го одобрили. Опасенията им са свързани с евентуално нарушаване на борбата срещу COVID-19 и на усилията за получаването на милиарди евро от фондовете на ЕС за възстановяване от пандемията.

„Работя, за да гарантирам, че в следващите няколко часа дясноцентристите ще дадат не само едно, а няколко качествени предложения“, коментира лидерът на дясната партия „Лига" Матео Салвини в понеделник вечер.

Салвини е инициатор на междупартийните разговори в понеделник, като отделно се срещна с лидера на лявоцентристката Демократическа партия Енрико Лета и бившия премиер Джузепе Конте, който оглавява Движението „Пет звезди“ - най-голямата сила в парламента.

След срещата с Лета Салвини и Конте казаха, че „работят по някои опции" и че ще се видят отново във вторник.

Ако Драги не успее да заеме поста на държавен глава, някои коментатори предполагат, че той може да не иска да продължи и като министър-председател, ако коалицията, подкрепяща правителството му, се раздели заради президентските избори.

„Независимо от резултата, политическото равновесие, което преобладава, откакто Драги стана министър-председател през февруари 2021 г., вече е разклатено, ако не и нарушено“, казва Волфанго Пиколи от базираната в Лондон консултантска компания за политически рискове Teneo.

Успешният кандидат се нуждае от мнозинство от две трети в който и да е от първите три тура на гласуване и абсолютно мнозинство след това. Само трима президенти на Италия досега са избирани на първия тур, повечето събират мнозинство от четвъртия тур нататък, припомня Ройтерс.

Парламентът планира да провежда по едно гласуване всеки ден.

Парламентът на Италия е силно фрагментиран и нито един блок няма абсолютно мнозинство, което означава, че ще е необходим някакъв компромис.

Ако Драги стане държавен глава, незабавно ще трябва да се постигне сделка кой да го замени като министър-председател, за да се предотврати продължителна политическа парализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още