IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа е увеличила вноса си на оръжия през периода преди войната в Украйна

Най-големите купувачи на оръжия на континента са били Великобритания, Норвегия и Нидерландия

10:56 | 14.03.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: unsplash.com</em></p>

Снимка: unsplash.com

Европа бележи едно от най-големите увеличения на вноса на оръжия в света, преди Русия да започне войната с Украйна, и се очаква континентът да засили възможностите си за отбрана през следващото десетилетие, показва нов доклад, цитиран от Bloomberg.

Проучване на Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) показва, че вносът на основни оръжия от европейски държави през периода 2017-2021 г. се е увеличил с 19% в сравнение с предишните пет години. Европейските страни формират 13% от глобалните сделки на оръжия през този период спрямо 10% през предишните пет години, сочи още докладът.

Най-големите купувачи на оръжия в Европа са били Великобритания, Норвегия и Нидерландия, показват данните. Вносът за региона е напът да се ускори, тъй като други европейски страни наскоро направиха големи поръчки за нови оръжия, особено бойни самолети от САЩ, показва докладът.

„Тежкото влошаване на отношенията между повечето европейски страни и Русия е важен двигател на ръста на вноса на оръжия в Европа, особено за държави, които не могат да изпълнят всичките си изисквания чрез националните си оръжейни индустрии“, казва Пиетер Веземан, старши изследовател в програмата за трансфер на оръжия в SIPRI.

Европа укрепва отбранителната си позиция на фона на нарастващите перспективи за конфликт с Русия, след като президентът Владимир Путин нареди на войските си да навлязат в Украйна на 24 февруари. Нападението накара Германия да планира огромно подобрение на отбраната си в историческа политическа промяна, а Дания и Швеция сега амбиции да изпълнят целта си за разходи по отбраната, която НАТО е определил за членовете си.

Украйна, която има собствен оръжеен производствен сектор, също е купувала оръжия от чужбина през петте години до 2021 г. Чехия е била основният доставчик на оръжия за Украйна, формирайки 41% от вноса, следвана от САЩ с 31%.

Според данните на доклада за петте години България е внесла един хеликоптер втора ръка AS565M Panther от Норвегия през 2018 г., 2 военна кораба, отново употребявани, от Нидерландия през 2019 г. и 12 бронетранспортьора Guardian, които обаче се произвеждат в България по лиценз, а доставката им е била планирана за 2021-2022 г.

В същото време през разглеждания период страната е изнесла оръжия към Ангола, Буркина Фасо, Кот дИвоар, Саудитска Арабия и Уганда. Всички те са били втора ръка и са включвали многозарядни ракетни установки, самоходни оръдия, бойни хеликоптери и други.

1 1

Разходи за отбрана като дял от БВП (данни за 2020 г.)

Опасения заради Китай

Делът на САЩ в международния износ на оръжия е нараснал до 39% през последните години, докато този на Русия и Китай е спаднал съответно до 19% и 4,6%. Сред регионите вносители Азия и Океания са най-големите купувачи на основни оръжия, получавайки 43% от глобалните трансфери от 2017 г. насам.

„Напрежението между Китай и много държави в Азия и Океания са основен двигател на вноса на оръжия в региона“, казва Симон Веземан, друг изследовател в SIPRI. „Тези напрежения са и основен фактор в трансфера на оръжия от САЩ в региона“, посочва той.

Индия е била най-големият вносител на оръжия за периода 2017-2021 г. Пет други страни, включително Австралия, Китай, Южна Корея, Пакистан и Япония, са сред топ 10 на купувачите на оръжия.

2 2

Глобален дял от износа на основни оръжия от най-големите износители

От доклада се вижда още, че международният трансфер на основни оръжия по света бележи спад от 4,6% през 2017-2021 г. спрямо предишния петгодишен период.

Вносът на оръжия от Русия към Индия е спаднал с 47%, макар че тя остава основен купувач на оръжия от Москва.

Износът на оръжия от Великобритания е намалял с 41% през периода спрямо 2012-2016 г.

Вносът на оръжия от Тайван се е свил с 68% през петте години, но е напът да се увеличи значително през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още