IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон и Льо Пен влизат в оспорвана битка на първия тур на изборите във Франция

Настоящият президент среща неочаквано силна съпротива от кандидатката на крайната десница

11:52 | 10.04.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Започна гласуването за първия тур на президентските избори във Франция, на които кандидатката на крайната десница Марин льо Пен се превръща в неочаквана заплаха за надеждите за преизбиране на президента Еманюел Макрон, предава Ройтерс.

Избирателните секции отвориха врати в 8 ч. местно време и ще затворят в 18 ч. по Гринуич, когато се очакват първите резултати от екзит половете. Тези допитвания обикновено са много надеждни във Франция.

Допреди само няколко седмици обществени допитвания показваха лесна победа за центриста Макрон, който беше подкрепен от активната си дипломация заради Украйна, силното възстановяване на икономиката и слабостта на фрагментираната опозиция.

Но късното му влизане в предизборната компания само с един голям митинг и фокусът му върху непопулярен план за повишаване на пенсионната възраст подкопаха подкрепата за президента наред с рязкото ускоряване на инфлацията.

В същото време евроскептичната кандидатка на крайната десница Льо Пен обикаля уверено Франция, а поддръжниците ѝ скандират: „Ще победим!“.

Тя беше подкрепена от едномесечния си фокус върху проблемите с разходите за живот и големия спад на подкрепата за конкурента ѝ в крайнодесния спектър Ерик Земур.

Според обществените допитвания Макрон все пак има преднина на първия тур и ще спечели втори тур срещу Льо Пен на 24 февруари, но редица допитвания сега му дават предимство само в рамките на статистическата грешка.

В Понтамур, село в Централна Франция, 88-годишната Симон Астие казва, че е гласувала за Макрон, но без истинско убеждение.

„Никога не съм удовлетворена, защото все има нещо, което не е правилно. Когато бях малка, ръководител беше Дьо Гол и за мен никой не може да го замени“, допълва тя, имайки предвид френския президент след Втората световна война Шарл дьо Гол.

В Севър, край Париж, 62-годишният Гнан Ндри казва, че е гласувал за Жан-Люк Меланшон, привлечен от плановете на представителя на крайната левица за повишаване на минималната заплата, понижаване на пенсионната възраст и замразяване на цените на бензина.

„Идеите му са правилни според мен, аз съм таксиметров шофьор. Ако той беше президент, вече щях да съм се пенсионирал“, отбелязва Ндри.

Меланшон е на трето място в обществените допитвания, а кампанията му призовава левите избиратели да го подкрепят и да го изпратят на втори тур.

В Париж сред гласувалите рано сутринта беше кметът на френската столица Ан Идалго, която е кандидат за президент на социалистите. Тя е далеч назад от основните кандидати според обществените допитвания.

Рискове за Макрон на втория тур

44-годишният Макрон, който е на власт от 2017 г., води предизборна кампания в последните дни, като опитваше да покаже, че програмата на Льо Пен не се е променила въпреки по-мекия ѝ образ наред с този на партията ѝ „Национален сбор“.

Льо Пен отхвърля твърденията за расизъм и казва, че политиките ѝ ще са от полза за всички французи, независимо от произхода им.

„Ако Макрон и Льо Пен стигнат до втори тур, президентът ще се изправи пред проблем – много избиратели на крайната левица са заяви пред анкетьори, че за разлика от 2017 г. сега няма да пуснат бюлетина за Макрон на втори тур, само за да не позволят на Льо Пен да дойде на власт.

Макрон ще трябва да ги убеди да променят мнението си и да гласуват за него на втория тур.

Изборите в неделя ще покажат кой кандидат са избрали хората, които до последно не бяха решили за кого да гласуват – техният дял обичайно е висок. Те ще дадат отговор и на въпроса дали 53-годишната Льо Пен може да надмине прогнозите в обществените допитвания и да победи на първи тур.

Макрон и Льо Пен са съгласни, че изходът е непредвидим. „Всичко е възможно“, каза Льо Пен пред свои привърженици в четвъртък, а по-рано през седмицата Макрон предупреди последователите си да не подаряват победата на Льо Пен.

„Вижте какво се случи с Brexit и много други избори – това, което изглеждаше невероятно, в крайна сметка се случи“, отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Макарон се ояде достатъчно. Време е да го смени Химикалката (Льо Пен).Най-добре за страната е властта да се сменява на всеки избори и никой да не бъде преизбиран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
да видим как отново ше "изберат" на французите ротшилдовото момче ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още