IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон нарече полския премиер "антисемит", Варшава повика френския посланик

Размяната на реплики се случва преди първия тур на президентските избори във Франция в неделя

20:58 | 08.04.22 г. 6
<p>
	Френският президент Еманюел Макрон.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg LP

Полша повика френския посланик във Варшава, след като президентът Еманюел Макрон нападна полския премиер Матеуш Моравецки, че подкрепя опонентката му от крайната десница на президентските избори и го определи като крайнодесен антисемит, предава Financial Times.

Ходът е предприет в момент, когато френският президент, който ще се бори за преизбиране този месец, трябва да се бори с възхода на крайната десница у дома. Марин льо Пен, която се срещна с Моравецки през октомври, е на крачка да спечели президентския пост. Той също така показва дълбоките различия между двамата мъже заради преговорите на Макрон с руския президент Владимир Путин след руското нашествие в Украйна през февруари.

По-рано тази седмица Моравецки критикува усилията на Макрон да сложи край на войната в Украйна, като преговаря с Путин, той ги определи като неефективни и ги сравни с провеждането на преговори с Хитлер, Сталин или Пол Пот.

В сряда Макрон отговори, като обвини Моравецки в намеса във френските президентски избори, първият тур на които ще се състои в неделя. В интервю с читатели на вестник Le Parisien, публикувано в петък, той определи сравнението на Моравецки като „срамно“ и нападна полския премиер.

„Полският премиер е антисемит от крайната десница, който забранява ЛГБТ хората. Той е разследван от ЕС заради произволно уволнение на редица съдии“, коментира Макрон.

Причината за атаката на Моравецки, допълни той, е, че полският премиер, който е член на консервативната и националистическа партия „Право и справедливост“, подкрепя Льо Пен. „Да не бъдем наивни. Той иска да ѝ помогне преди вота“, отбеляза Макрон.

Според прогнозите Макрон и Льо Пен ще победят останалите кандидати и ще се изправят един срещу друг на втория тур на 24 април. Допитвания в последно време показват все по-оспорвано съревнование между двамата.

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер определи думите на Макро като „неразбираеми“.

„Разбирам, че в политическите емоции, които придружават всяка предизборна кампания, се казват думи, които стигат твърде далеч. Но говоренето за премиера на полското правителство в контекста на антисемитизма… е лъжа“, допълни той.

„Надявам се, че предизборната кампания във Франция ще се успокои малко и че след това френският президент ще говори различно и ще се придържа към историческите факти“, отбеляза Мюлер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Митьо, народите по белия свят сами избират управлението си. За разлика от Мордор кремълски, където сериозните кандидати ги застрелват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
И как точно "няма" такава опасност? Пак ли "демократичните" политици ще ЗАПОВЯДАТ на френският народ как да гласува? Искате демокрация, но САМО ако хората гласуват за "правилните" хора? Това не е ли нонсенс?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Марин льо Пен може би щеше да спечели и преди 4 години... но тогава, между двата тура, отиващият си президент - отвратителният оланд, директно ЗАПОВЯДА на френските държавни служители да гласуват СРЕЩУ Марин льо Пен !!! Това се случи във Франция - историческата европейска крепост на демокрацията !!! За сравнение - в нашата уж "ганювска" държава, отиващият си президент не смее да каже пред журналистите сам той, като гражданин за кого е гласувал, за да не го обвинят в манипулаторство на вота. След европейската крепост на демокрацията, грандиозно се срина и главната крепост на демокрацията - САЩ - пред очите на целия свят - грозни и неприкрити изборни измами, абдикация на Върховния съд, лишаване от свобода на словото дори на законния президент, кypшуми срещу американския народ, търсещ правата си !!! А по темата - такива като моравецки са изключително опасни !!! Да не се преговаряло с Русия - а КАК да се спре войната, което УЖ всички искаме? Тя нямаше и да ЗАПОЧНЕ, ако с Русия се преговаряше адекватно, вместо да се насъсква Украйна срещу нея !!! Къде бяха Германия и Франция като гаранти на Минското споразумение, когато Украйна го нарушаваше едностранно, когато бомбардираше яростно Донбас и струпа над половината си армия на границата му? После Путин бил виновен, защото така е най-лесно !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Първи тур, примерно Макрон - 25% и Льо Пен -25%. Втори тур Макрон -75%, Льо Пен 25%. Който и да е на мястото на Макрон, резултатът ще е приблизителен на посоченият от мен. За победа на Льо Пен(баща или дъщеря), може да пише човек който не си спомня резултатите от последните 3 - 4 избора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Крайнодесни нямат място в управлението. За щастие това е белия свят и няма такава, опасност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
melon
преди 2 години
Дано Льо Пен спечели срещу този странен човек!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още