IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК препоръчва Украйна да получи статут на страна кандидат за членство

Нападнатата от Русия държава отчаяно се стреми към перспективата за членство в ЕС, но в съюза няма единство по темата

13:51 | 17.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Европейската комисия подкрепя официалното определяне на Украйна и Молдова като кандидати за присъединяване към Европейския съюз, предава DPA.

По този начин органът подготвя почвата за евентуално решение на държавите-членки на ЕС. Държавните и правителствените ръководители възнамеряват да обсъдят въпроса на среща на върха в края на следващата седмица.

Украйна, която има повече от 40 милиона граждани, подаде молба за членство в ЕС преди около три месеца и половина, малко след началото на руската атака срещу нея. Скоро след това малките съседки Молдова и Грузия в Югоизточна Европа също подадоха молби за членство. В Молдова живеят около 2,6 милиона души, а в Грузия - около 3,7 милиона.

Подходът, предложен сега от Европейската комисия, предвижда Украйна и Молдова да получат статут на кандидатки за членство в ЕС. Същевременно според органа по-нататъшният напредък в процеса на присъединяване трябва да бъде обвързан с конкретни условия. И в двете страни се наблюдават недостатъци в областта на върховенството на закона и борбата с корупцията, наред с други неща.

Според препоръката на ЕК Грузия, която също се стреми да се присъедини към ЕС, трябва да получи статут на кандидатка едва след като изпълни определени условия. Подобно на Босна и Херцеговина и Косово в момента, страната засега е със статут на потенциален кандидат.

Въз основа на препоръката на ЕК сега държавите от ЕС трябва да решат как да действат. Засега мненията на правителствата по този въпрос се разминават значително. Според дипломати страни като Португалия и Нидерландия смятат, че предоставянето на статут на кандидатки на трите държави от Източна Европа е преждевременно и чисто символично.

Друг аргумент, изтъкван от скептиците, е, че ЕС с неговия принцип на единодушие вече се смята за тромав по въпроси като външната политика и политиката на сигурност. Те призовават за вътрешни реформи, преди да отворят вратата за нови членове.

От друга страна, германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон се изказаха в Киев в четвъртък в подкрепа на кандидатурата на Украйна за членство. Германия и Франция твърдят, че статутът на кандидатка не предопределя решението за приемане и не е обвързан със срокове. Турция например е страна кандидатка от 1999 г. насам.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още