IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария налага вето на въвеждането на глобалния минимален данък в ЕС

Будапеща оправдава действията си с икономическата ситуация в Европа

16:13 | 17.06.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Унгария налага вето на минималния данък за големите международни корпорации в размер на 15%, съобщава Politico.eu.

Основният мотив на Будапеща е влошаването на икономическата ситуация в Европа.

„Лихвените проценти и инфлацията бързо се увеличават, веригите на доставки са нарушени“, коментира унгарският финансов министър Михай Варга на среща на финансовите министри на ЕС в Люксембург. "Всички тези неблагоприятни развития налагат значителни загуби за бизнеса и домакинствата“, допълва той.

„При такива обстоятелства въвеждането на глобалния минимален данък би нанесло сериозни щети на европейските икономики“, добавя той.

По данъчните въпроси ЕС изисква единодушие от страните членки. Всяка страна на практика може да блокира решенията на съвета и да провали определени данъчни реформи, посочва медията.

„Абсолютно ключово е да преминем от единодушие към [гласуване с квалифицирано мнозинство] по въпроси, свързани с данъците“, коментира министърът на финансите на Франция Брюно льо Мер във връзка със ситуацията. Въвеждането на единния глобален данък беше приоритет на френското председателство на ЕС.

За да се въведе гласуване с квалифицирано мнозинство обаче, ЕС също се нуждае от единодушие, което вкарва Брюксел в параграф 22.

Франция имаше големи надежди да постигне споразумение за въвеждането на минималната 15-процентна ставка за мултинационалните компании, след като преодоля съпротивата на Полша.

„Решавате един проблем и веднага се появява нов“, каза още Льо Мер, който напомня на Унгария, че преди това беше съгласна с данъка. Той все пак изразява оптимизъм, че сделка ще бъде постигната по-нататък.

След това топката ще бъде в полето на Чехия, които поемат председателството на ЕС на 1 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
нямат, лобистите са намерили човека който взима най малко и от там правят пробива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Какви големи "щети" само - вместо 1% да получиш 15% от дънъци. Унгария и сие всъщност нямат икономически аргумент против глобалния данък. Просто искат да изтъргуват съгласието си срещу други отстъпки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още