IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои от обкръжението на Макрон успяха на изборите и как това ще се отрази на ЕС?

Президентът на Франция се готви да сподели властта си и кабинетът му зависи от това какво споразумение ще сключи той с другите парламентарни групи

09:15 | 25.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Франция Еманюел Макрон. <em>Снимка: EPA/Michel Spingler</em></p>

Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: EPA/Michel Spingler

Кой си тръгва

Индустриалният стратег. Консервативната партия на Франция, републиканците, претърпя съкрушително поражение на президентските избори, но успя да запази присъствието си в Националното събрание. Ролята на републиканците и Оливие Марле може да се окаже решаваща, ако Макрон реши да потърси подкрепа сред десните депутати.

Марле, бивш член на кабинета на Никола Саркози, ще оглави парламентарната група на републиканците и вероятно ще участва с водеща роля в индустриалната политика. В предишния си мандат той беше сред авторите на парламентарен доклад за индустриалната политика на Франция. В документа той призовава правилата на ЕС за конкуренция да вземат предвид целите на индустриалната политика, донякъде в съответствие с приоритетите на Макрон.

Той предложи и смекчаване на правилата за конкуренцията на Брюксел за сливанията и придобиванията и държавната помощ. Той е автор и на книга, в която критикува Макрон, че е продал стратегически индустриални активи на чуждестранни купувачи.

Патриотът. Жан-Филип Танги, бившият директор на кампанията на Марин льо Пен, може да бъде сред най-гръмогласните противници на икономическия дневен ред на Макрон. Танги олицетворява мисленето на Льо Пен по въпросите на ЕС и нейния протекционистки подход към икономическите въпроси.

Пред Politico той критикува санкциите на Брюксел срещу Русия, по-специално петролното ембарго. Според него това ще засегне тежко европейските икономики, като същевременно ще направи Москва по-богата.

Надвисва несигурност кой ще председателства много влиятелната финансова комисия в парламента. И NUPES, и партията на Льо Пен твърдят, че имат право на този пост. Като се има предвид интереса към икономическите въпроси, Танги може да бъде най-очевидният избор на Льо Пен.

Кой си отиде

Министър за един месец. Макрон обеща да превърне зеления преход в ключов приоритет на втория си мандат и се очакваше Амели дьо Моншален да играе важна роля в привеждането в действие на плана на президента като министър на екологичния преход и регионалното развитие.

Въпреки че тя нямаше силни зелени пълномощия, все пак беше лоялен съюзник на Макрон. Тя беше натоварена с въпросите на ЕС през 2019 г., когато допринесе страните от ЕС да бъдат убедени да подкрепят целите за климатичен неутралитет към 2050 г.

Начело на голям портфейл тя трябваше да защитава позицията на Франция в трудни преговори по законодателния пакет за климата. Тя обаче изгуби парламентарното си място от кандидата на NUPES Жером Гедж, член на Социалистическата партия.

Гърмяна пушка. Големите технологични компании и законодателите в ЕС вече не трябва да се страхуват от Летисия Авиа. Тя беше мозъкът на законодателството за речта на омразата, което принуждава платформите да премахват маркирано съдържание в рамките на 24 часа, с дълъг списък от потенциални нарушения. Този закон в крайна сметка беше отменен от Конституционния съвет, но части от него продължават да съществуват в законодателството, което влезе в сила миналия август, т.нар. закон за сепаратизма.

В интервю за Le Parisien след поражението си в неделя Авиа изразява задоволство, че е имала шанса да внесе закон с нейното име  върху него, който да влияе върху цяла Европа.

Бюджетният човек. Акцент в парламентарната работа на Франция, разбира се, е одобрението на закона за бюджета. Миналата година Лоран Сен Мартен от партията на Макрон беше отговорен за законопроекта и трябваше да се справи с огромни разходи, включително инвестиционни планове, след пандемията.

Приятелят на Пекин. Френско-китайската икономическа дипломация загуби своя представител номер едно. Буон Тан от партията на Макрон изгуби изборите.

Буон Тан имаше важна роля в работата на френския парламент по китайските въпроси, но се сблъска с обвинения, че е изпълнителен член на няколко организации, пряко свързани с китайската Комунистическа партия.

Пред медията Тан коментира, че е възможно някой да го е регистрирал в тези организации без неговото съгласие.

Депутатът е съавтор на парламентарен доклад, призоваващ за по-задълбочени икономически връзки между Европа и Китай. Буон Тан е привърженик на инвестициите между ЕС и Китай, които бяха спрени миналата година поради дипломатическо напрежение между Брюксел и Пекин, и призовава Брюксел да възобнови преговорите с Пекин по замразената сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още