IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-богатият украинец съди Русия в Страсбург заради инвазията

В иска си милиардерът посочва унищожаването на инфраструктура и бомбардирането на завода „Азовстал“ в обсадения Мариупол

18:49 | 27.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Ринат Ахметов. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Ринат Ахметов. Снимка: Bloomberg LP

Най-богатият човек в Украйна – Ринат Апметов, съди Русия в Европейския съд по правата на човека, тъй като според него режимът на президента Владимир Путин е нарушил правото му на собственост при атаката срещу родината му, съобщава Bloomberg.

В иска си милиардерът посочва унищожаването на инфраструктура и бомбардирането на завода „Азовстал“ в обсадения Мариупол, става ясно от позиция, публикувана в понеделник. Компанията на Ахметов System Capital Management Group има металургични цехове в града.

Ахметов, чието състояние се изчислява на 7 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg, също така иска от съда да издаде временна заповед, която да спре Русия да блокира, иззема, отклонява и унищожава зърно и желязо, произведено от компаниите в групата на милиардера.

„Злото не може да остане ненаказано“, коментира Ахметов. „Престъпленията на Русия срещу Украйна и нашия народ са потресаващи и виновните за тях трябва да бъдат подведени под отговорност“, каза още той.

Съдебният иск е факт само дни след като Украйна също заведе подобна мярка в базирания в Страсбург международен съд с искане за компенсации в размер на 80 млрд. долара от Русия за военни престъпления по време на инвазията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още