IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Има компромис за членството на Северна Македония в ЕС*

Френското предложение е основа за откриване на широк консултативен процес в РСМ, заяви македонският премиер Димитър Ковачевски

20:52 | 30.06.22 г.
<p>
	Френският президент Еманюел Макрон.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: EPA/БГНЕС

Правителството на Северна Македония приема френското предложение, целящо да разблокира пътя на страната към членство в ЕС чрез компромис с България по спорове в двустранните отношения, съобщава Financial Times.

Македонският премиер Димитър Ковачески заяви в комюнике, че предложените идеи от Франция, която беше ротационен председател на ЕС в последните шест месеца, са „основата за откриване на широк консултативен процес“ в Северна Македония.

Френският президент Еманюел Макрон изрази вяра, че е постигнато „компромисно решение“, без да разкрива подробности. „Решението носи сигурност… на всички“, каза той на пресконференция на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

България, която наложи вето на началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС, прекрати противопоставянето си с гласуване в парламента миналата седмица.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също потвърди, че постигнатото решение отговаря на притесненията и на двете страни. "Приветстваме решението за споразумение, което открива пътя за започване на преговори за присъединяване в ЕС със Северна Македония", написа Мишел в Twitter. "Решението отговаря на изразените притеснения. По-близо сме от всякога, сега е време да кажем да", допълни той. 

Македонски представител разясни, че „все още няма окончателна сделка. Консултациите ще продължат в идните дни“.

Исканията на България за вдигане на ветото включваха заявяване, че нищо в процеса по европейска интеграция на Северна Македония няма да бъде интерпретирано като признаване от българска страна, че има „македонски език“.

Друг текст гласи, че добросъседството ще бъде критерий, който Скопие трябва да спазва систематично.

Македонският премиер Димитър Ковачески заяви ясно, че в споразумението трябва да бъдат включени следните елементи:

- ясна формулировка за македонския език и защита на македонската идентичност (в преговорната рамка не е включен македонският език, има само разяснение как ще бъдат превеждани документи на този език)

- исторически въпроси не може да бъдат критерии в преговорната рамка (те не са, въпреки че в текста се споменава договорът за добросъседство)

- преговорите между Северна Македония и ЕС трябва да започнат преди конституционната промяна, която ще признае българите като етническо малцинство

- всяко решение, свързано с преговорите с ЕС, да бъде консултирано с институциите на Северна Македония

Допълнителни подробности за споразумението и какви са условията, включени в него, все още не са обявени.

„Това решение носи сигурност, предсказуемост и сигурност за преодоляване на наследени от миналото спорове“, заяви Макрон.

Франция обяви предложението си на срещата на върха в Брюксел миналата семица, като то предвиждаше Скопие да признае българските македонци като отделно малцинство и да се съгласи на редовни оценки на усилията ѝ за поддържане на добросъседски отношения. Но първоначално Северна Македония отхвърли френските идеи. 

Ковачевски заяви, че преговорите за присъединяване към ЕС трябва да започнат преди приемането на поправките в конституцията в Скопие. Той също така поиска гаранции от ЕС и България, че няма да има допълнителни условия за присъединяването на страната му. 

Не е ясно какво се е променило от миналата седмица, но в четвъртък Ковачевски благодари на Макрон за "усилията за преодоляване на препятствията и за запазване на европейската надеждност на Балканите". 

Предложенията от Франция ще бъдат обсъдени от правителството и партиите в коалицията, каза Ковачевски и допълни, че ще бъдат консултирани президентът, опозицията и обществото. 

"Ще вземем решението за бъдещето си заедно", каза македонският премиер. 

*Информацията е допълнена

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още