IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смартфон банките N26 и TBI премахват наказателните лихви

Двете финансови институции изпреварват хода на Европейската централна банка в опит да печелят клиенти

12:33 | 07.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: N26</p>

Снимка: N26

Берлинската смартфон банка N26 ще се въздържа от начисляване на минусови лихви в бъдеще, съобщи финтех компанията. Според изявлението ѝ от юли N26 „няма да начислява такса за управление в размер на 0,5% върху депозити над 50 000 евро".

Ден по-късно и TBI Bank, активна в Югоизточна Европа, обяви, че от юли 2022 г. премахва таксата за съхранение на парични средства по разплащателни сметки за корпоративни клиенти, независимо от сумите, държани в банката.

TBI е и една от малкото банки на пазара, които предлагат положителни лихвени проценти за бизнес депозити в лева, евро и щатски долари, достигащи до 0,80%. 

Така двете компании стават част от общата реакция на финтех сектора на анонса на Европейската централна банка (ЕЦБ), че ще повиши лихвените проценти през тази година. Браншът следи отблизо развитието на ситуацията през последните седмици, включително потенциалното въздействие на повишаването на лихвените проценти.

„За да предадем ползите от това възможно най-бързо и за да подкрепим нашите клиенти в настоящите времена, особено при спестовните планове, се отказваме от таксата за депозит на този ранен етап", заяви N26, обяснявайки решението.

„Удовлетворяването на потребностите както на клиентите ни физически лица, така и на бизнес клиентите ни е основен фокус за екипа на TBI“, казва Лукас Турса, старши вицепрезидент в TBI Bank, цитиран в прессъобщение. „В настоящата нестабилна икономическа среда отмяната на таксата за съхранение на средствата ще даде на нашите настоящи и бъдещи корпоративни клиенти допълнителна финансова гъвкавост и стабилност“, посочи още той.

В продължение на почти десетилетие ЕЦБ поддържаше основния лихвен процент под нулата. Това доведе до пазарна ситуация, при която банките постепенно спряха да предлагат лихви по депозити и дори начисляваха отрицателни лихвени проценти на корпоративните си клиенти чрез т.нар. такса „съхранение на средства“. Това не само създаде допълнителна финансова тежест върху бизнес дейностите, но и принуди много компании да мислят за алтернативи как да управляват финансовите си ресурси, без да бъдат таксувани за това.  На фона на високата инфлация в началото на юни ЕЦБ обяви промяна в курса на паричната си политика и след дълги години на свръххлабава парична политика обяви, че ще спре многомилиардните си покупки на облигации в края на юни. Освен това основните лихвени проценти като първа стъпка трябва да се повишат с четвърт процентен пункт. Решаващият фактор в момента е лихвеният процент по депозитите на търговските банки в централната банка, който е минус 0,5%.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард изтъкна перспективата за още едно, дори по-значително увеличение на лихвите през септември, ако дотогава перспективите за инфлацията не се подобрят. Това прави относително вероятно повишение на лихвения процент с 0,5 процентни пункта през есента.

През ноември 2020 г. N26 въведе таксата от 0,5% за депозити от 50 000 евро или повече за нови клиенти. Изключени бяха както частни, така и бизнес клиенти с премиум акаунт (You или Metal).

От N26 не поясняват колко клиенти наскоро е трябвало да платят отрицателна лихва и колко точно ще бъдат засегнати в бъдеще. Според собствената ѝ информация смартфон банката има над 7 млн. клиенти в 24 държави. По време на последния кръг на финансиране през октомври миналата година базираната в Берлин компания достигна оценка от 9 млрд. долара. Понастоящем тя е около 8,5 млрд. евро в сравнение със 7,8 млрд. евро преди осем месеца.

Преди това само няколко банки бяха премахнали минусовите лихвени проценти за своите клиенти в очакване на ходовете на ЕЦБ. ING Deutschland беше първата голяма банка, която обяви такава мярка в средата на май. От 1 юли тя увеличи допустимите кредитни салда по разплащателни сметки и сметки от 50 000 евро на 500 000 евро. В средата на юни Sparda-Bank West, голяма кооперативна банка за банкиране на дребно, последва примера за своите разплащателни сметки.

Много банки обаче няма да се откажат от минусовите си лихвени проценти, докато не бъде премахнат наказателният лихвен процент на ЕЦБ. В средата на юни например Deutsche Bank обяви, че размерът на таксата за депозит ще се основава стриктно на депозитната лихва на ЕЦБ.

Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още