IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският премиер оцеля при вота на недоверие

146 депутати са гласували в подкрепа на предложението

20:56 | 11.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Френският премиер Елизабет Борн спокойно оцеля при вота на недоверие, внесен срещу нея от широк кръг представители на левицата, предава Ройтерс.

Официалното преброяване на гласовете показа, че 146 депутати са гласували в подкрепа на предложението. За да мине то обаче, се изисква абсолютно мнозинство от 289 гласа, така че да се ускори падането на правителството.

Въпреки че резултатът не беше под особено съмнение, той беше замислен като демонстрация на намеренията на алианса Nupes – най-големият блок в опозицията на центристката „Ensemble!” на Еманюел Макрон – за да затрудни живота на президента.

Но тъй като алиансът Nupes се състои от 151 депутати, това означава, че петима от тях са избрали да не гласуват вота на недоверие. Ходът може да се изтълкува като положителен знак от Борн и нейното правителство.

„Трябва да обсъждаме проблемите, пред които са изправени французите, този вот на недоверие е несправедлив“, заяви премиерът пред параламента точно преди вота. „Този вот на недоверие е просто политическа тактика... Нека заедно преминем към култура на компромис“.

След като се радваше на удобно мнозинство в долната камара по време на първия си мандат, Макрон загуби абсолютното си мнозинство в парламента на изборите през юни и вече не може да разчита на камарата да подкрепи програмата му за реформи.

Вместо това Макрон и правителството му са изправени пред преговори за законодателството на принципа законопроект по законопроект, което до известна степен му отнема контрола върху процеса.

Очакваше се вотът на недоверие да се провали, след като консервативната партия Les Republicans и крайнодясната партия на Марин льо Пен заявиха, че ще се въздържат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още