IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превръща ли се Италия в голямото "канарче в мината" на еврозоната?

Забавянето на растежа на един от топ три партньорите на България в ЕС няма как да не засегне страната ни, коментира Цветослав Цачев

14:21 | 26.07.22 г.
Превръща ли се Италия в голямото "канарче в мината" на еврозоната?

Той очаква, че новото правителство, което трябва да замени управлението на подалия оставка миналата седмица премиер Марио Драги, ще трябва да намери начин да ограничи дефицита, за което нямаше политическа воля през последните десет години. Анализаторът предупреди, че забавянето на растежа на един от топ три партньорите на България в ЕС няма как да не засегне страната ни. Той е на мнение, че чисто монетарно няма да бъдем засегнати, но не и икономически.

"Италия е икономика, където 55% от БВП минава през държавния бюджет, което е много високо ниво на държавни разходи. Бюджетният дефицит е хронически между 5% и 9% последните години – пазарът не иска да финансира италианския дълг, защото не знае дали не сме в началото на гръцката криза. Не виждам разлики, освен в мащабите – говорим за дълг, който е почти 3 трилиона евро, а не 300 милиарда както беше при Гърция. 150% е държавният дълг към БВП, частният е 180% и ударното повишаване на лихвите от ЕЦБ е не само за държавата, а за абсолютно всеки, който е взел заем", обясни Цачев.

Той сравни Италия с "канарчето в мината"* и смята, че страната показва големите структурни проблеми в еврозоната. „Поскъпването на енергийните ресурси е довело до 33% инфлация на производствените цени, общата инфлация е около 8%, заради което работниците настояват за по-голямо заплащане, което означава повишаване на цените за следващите десет години на фона на започващата рецесия“, коментира анализаторът.

Според него пазарът ще търси по-висока цена, за да финансира увеличаващите се държавни разходи, за да се предпази от евентуален дефолт и реалния риск част от италианския дълг да бъде отписан. ЕЦБ има някакво решение с новия си механизъм TPI (Инструмент за защита на трансмисионния механизъм), което по думите му е просто "по-малкото зло".

„Икономическият растеж на страната през периода на излизане от пандемията не бива да се приема за даденост, предупреди Цачев. – Дългът ще се повиши с началото на рецесията в Европа, Италия ще трябва да харчи все повече, за да поддържа застаряващото си население, а инфлацията ще има изключителен ефект върху стратегическия сектор на услугите.“

Какъв е новото при TPI в сравнение с предишни практики на Европейската централна банка? Ще помогне ли новият механизъм на ЕЦБ на задлъжняла Италия? Как реагираха пазарите на поредната политическа криза в Италия и на оставката на Марио Драги? Стабилизира ли се пазарът на европейски облигации? Промени ли подхода си ЕЦБ на наблюдател? Как Италия ще финансира дълга си и защо държавата се превърна във втората по задлъжнялост в ЕС? Какви са особеностите и рисковете на италианския държавен дълг?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

*Терминът "канарче в мината" произлиза от практиката в миналото за използване на птиците за откриване на изтичане на взривоопасен и отровен газ в подземните съоръжения. Птиците са изключително чувствителни към всякакви примеси във въздуха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още