IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон спечели подкрепата на френските депутати за бюджет за борба с инфлацията

Дългият дебат в Националното събрание показва затрудненията на президента да управлява без ясно мнозинство

18:08 | 27.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Правителството на френския президент Еманюел Макрон прокара важен законопроект за бюджета в Националното събрание в ранните часове на сряда, но това се случи след четири дни на разгорещен дебат, който показа колко трудно ще му бъде да управлява в идните пет години без парламентарно мнозинство, пише Financial Times.

Ревизирането на текста на бюджета включва близо 10 млрд. евро за национализиране на електрическата компания EDF и промяна в начина, по който се финансират държавните медии във Франция, с отмяна на лицензионната такса, плащана от домакинствата.

Заедно с още един законопроект, приет миналата седмица, с предвидени в него 20 млрд. евро, включително субсидии за петрол и дизел и по-високи заплати за държавните служители, целта е да се предостави извънредна помощ на потребителите, засегнати от високата инфлация.

Текстовете ще бъдат обсъдени и от Сената, преди да се превърнат в закон, така че са възможни още промени.

Има множество смущаващи моменти за правителството, което се нуждае от гласовете на депутати от опозицията, за да прокарва закони след парламентарните избори през юни, които завършиха без ясно мнозинство.

В един момент във вторник депутатите се противопоставиха на финансовия министър Брюно льо Мер и гласуваха допълнителни 500 млн. евро за пенсионерите, като го принудиха да внесе отново клаузата в събранието и да поиска ново гласуване, което в крайна сметка отмени мярката за допълнителни разходи.

Ерик Кокрел, представител на радикалната левица, който е председател на финансовата комисия към Националното събрание, след като съюз между зелените и левицата стана най-големият опозиционен блок в камарата, критикува рязко правителството, а двете страни си отправяха взаимни обвинения в демагогия.

„От гледна точка на правилата сте прави, но политически грешите, грешите фундаментално“, заяви Кокрел. „Живяхме с този метод на насилствено преобръщане на нещата от 2017 до 2022 г. и всеки път печелехме поправки… Няма да продължите по същия начин още пет години. Вече нямате мнозинство и не се управлява по такъв начин“, допълни той.

Макар че Макрон спечели втори мандат в Елисейския дворец през април, като победи лидерката на крайната десница Марин льо Пен на президентските избори, неговите центристки съюзници изгубиха парламентарното си мнозинство на последвалите избори за Национално събрание. Те остават най-големият единичен блок в парламента, но изгубиха позиции за сметка на левицата и Национален сбор на Льо Пен.

Резултатът остави правителството на Макрон, което отказва да сътрудничи с крайната левица или крайната десница, силно зависимо от консервативните „Републиканци“ и неговите 62 депутати. Те гласуваха с правителството за ревизиране на закона за бюджета в сряда в замяна на отстъпки като допълнително намаляване на цените на горивата за автомобилисти.

Друг признак за затрудненията на правителството се прояви, когато опонентите му почти успяха да гласуват данък печалба за големите компании като TotalEnergies и корабната компания CMA CGM, които се възползват от ръстовете на цените на енергията и на логистиката в последно време. В крайна сметка поправката беше отхвърлена.

Льо Мер и правителството призоваха компаниите да предприемат доброволни мерки, включително намаляване на цените на горивата и на разходите за доставка за френските потребители, вместо да рискуват да им бъде наложен данък върху печалбата.

Льо Мер заяви впоследствие, че правителството и съюзниците му сега са „по-обединени, по-стабилни и по-последователни“ след одобряването на мерките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още