IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна планира намаляване на ДДС и данъка върху печалбата

В Украйна сега няма и в бъдеще не се предвижда въвеждането на данък върху недвижимите имоти

15:48 | 03.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Украйна планира намаляване на ДДС и данъка върху печалбата

Правителството на Украйна подготви проект на Данъчен кодекс, предвиждащ постепенно намаляване на ДДС и на данъка върху печалбата на фирмите от 2012 г. до 2014 г., съобщава украинското издание Кореспондент.net. Документът ще влезе в сила след обществено обсъждане.

В Данъчния кодекс се предвижда по-конкретно ставката на ДДС в Украйна за три години да бъде намалена с 3 процентни пункта. Първата стъпка в тази посока ще бъде направена в началото на 2012, когато данъкът ще падне от 20 на 19 на сто.

През следващите две години намалението ще продължи с по 1 процентен пункт, така че от началото на 2014 г. ДДС в страната да бъде 17%.

Относно данъка върху печалбата на фирмите в Украйна, който сега е 25%, се предвижда за периода 2012-2014 г. да бъде намален с общо 5 процентни пункта - до 20%.

В обнародвания проект за Данъчен кодекс не се предвижда въвеждане на прогресивно подоходно облагане на доходите на физическите лица, каквито предложения имаше, а се запазва сегашната ставка от 15% за всички доходи. Не се предвижда и въвеждане на данък върху депозитите на гражданите в банки, което също се предлагаше.

В Украйна сега няма и в бъдеще не се предвижда въвеждането на данък върху недвижимите имоти.

За сметка на това се предлага въвеждане на туристическа такса за хотели, къмпинги, туристически квартири и др., в рамките на 0,5-1% от стойността на всяка на туристическа нощувка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още