IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария се предаде на МВФ

Решението на правителството да ограничи бюджетния си дефицит до 3% от БВП е взето след срещата на финансовите министри на ЕС в Брюксел

14:12 | 09.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Унгария се предаде на МВФ

Унгария се отказа от тримесечна битка за по-висок бюджетен дефицит, като се поддаде на натиска от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) – стъпка, която може да подкрепи доверието във форинта и унгарските държавни ценни книжа (ДЦК), пише Bloomberg.

Правителството е решено да съкрати дефицита си под изискваните от ЕС 3% от БВП за следващата година, каза унгарският министър на икономиката Дьорд Матолчи на пресконференция вчера в Будапеща.

„Това е много позитивно развитие, изглежда имаме пробив“, казва Найджъл Рендъл, главен стратег на RBC Capital в Лондон. „Единственият ми въпрос е защо не го направиха по-рано?“

Цената на застраховане срещу фалит на унгарския дълг рязко се повиши, след като Виктор Орбан пое управлението на страната през май с обещание да насърчи производството и да сложи край на пет години бюджетни ограничения. Разговорите с ЕС и МВФ, които предоставиха на Унгария финансова инжекция от 20 млрд. евро през 2008 г., бяха прекратени на 17-ти юли, след като Орбан отказа да приеме поетия от неговия предшественик ангажимент да намали бюджетния дефицит до 2,8% от БВП през следващата година.

Днес Унгария възнамерява да набере 50 млрд. форинта (220 млн. долара) чрез продажбата на ДЦК – аукцион, който се приема като „основен пазарен тест“ за бюджетната политика на правителството, казва Дьорд Барта икономист в Intesa Sanpaolo. Той допълни, че очаква доходността по унгарските ДЦК „да спадне умерено“.

Унгарската валута ще се покачи до 280 форинта за евро в рамките на пет дни и до 270 форинта за евро до края на годината, прогнозира Симон Еванс от Credit Agricole Cheuvreux във Виена.

Решението на правителството да ограничи бюджетния си дефицит до 3% от БВП е взето, след като на срещата на финансовите министри на ЕС в Брюксел тази седмица е било обявено, че пред Унгария няма друг избор, ако страната иска да разчита на подкрепата на ЕС, казва Матолчи. Първоначално кабинетът предвиждаше дефицит от 3,8% за 2011 г.

„ЕС ще ни окаже всичката подкрепа, която ни е необходима при дефицит под 3% от БВП, но няма да ни подкрепи при по-висок дефицит“, казва унгарският финансов министър. Това ще елиминира и нуждата от нов заем от МВФ и ЕС след изтичането на настоящата програма за финансово подпомагане през октомври, допълва той.

Унгария – най-задлъжнялата източноевропейска страна в ЕС, беше първата, която потърси кредитна линия от МВФ, за да предотврати фалит в началото на финансовата криза. Миналата година икономиката на страната се сви с 6,3%, най слабото представяне за последните 18 години.

Обещаната от правителството финансова дисциплина ще приближи Унгария до приемане на еврото, тъй като един от критериите за присъединяване към единната европейска валута е постигането на дефицит от под 3% от БВП. Унгария, която се присъедини към ЕС през 2004 г., неколкократно отлагаше определянето на дата за присъединяване към еврозоната поради набъбването на бюджетния си дефицит.

Докато сега правителството „не може да прецени точно“ кога Унгария ще премине към еврото, възможно е да сме в състояние да определим такава дата през 2012 г., казва Матолчи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още