IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Варшавската фондова борса скочиха с над 20% при нейния дебют

Полският борсов оператор проведе успешно IPO за 420 млн. долара

12:18 | 09.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Акциите на Варшавската фондова борса скочиха с над 20% при нейния дебют

Акциите на Варшавската фондова борса поскъпнаха рязко с над 20% в първия ден на тяхната търговия, след като полският борсов оператор проведе първично публично предлагане на акции (IPO) за 420 млн. долара.

Борсовият дебют на компанията може да се окаже най-силният сред всички приватизирани чрез борсата полски държавни компании през тази година, пише Bloomberg. Акциите й са били презаписани 25 пъти от институционалните инвеститори при първичното публично предлагане в края на октомври.

Варшавската фондова борса е втората в Централна и Източна Европа, която става публична, след тази в Букурещ. Книжата й поскъпнаха с до 23% до 52,9 злоти за акция в нейния борсов дебют днес.

Полското правителство привлече 1,2 млрд. злоти (420 млн. долара) чрез продажбата на 64% от капитала на единствената фондова борса в страната през октомври, като държавата запази 35% дял в капитала на борсовия оператор, за да има влияние при взимането на решения за неговото управление.

Полското правителство обяви продажбата на редица държавни компании чрез фондовата борса през тази година, а средствата ще бъдат използвани за финансирането на бюджетния дефицит на страната.

Правителството успя да продаде акциите на фондовата борса по 46 злоти на акция за институционалните инвеститори, което се оказа в горния край на поставения ценови интервал, и по 43 злоти на акция за физическите лица.

На Варшавската фондова борса се търгуват компании с обща пазарна капитализация от около 198 млрд. долара, което я прави трета по големина в развиващите се страни в Европа след тези в Русия и Турция.

Фондовият пазар в Полша се разраства по-бързо от всичките си регионални конкуренти. Общият брой на търгуваните компании се е удвоил през последното десетилетие, а дневният оборот е нараснал три пъти.

Полша е рекордьор по брой на нови IPO-та сред страните в Централна Европа от 2004 насам, сочат данни на Bloomberg. От началото на тази година общо 62 компании са се листнали във Варшава и са привлекли рекордните за полската борса 4,85 млрд. долара. Най-голямо по размер на привлечените средства е IPO-то на държавната застрахователна компания PZU SA и полската енергийна компания Tauron Polska Energia SA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Абе как може една борса да струва $420 млн.??! Не че много, много съм запознат с дейността на една борса, но $420 млн. ми се виждат чудовищно голямо число за една чисто административна дейност. Е, ако е спекулация е ясно, но тогава пък (отново) стигаме до въпроса нужна ли е въобще борса ако там основно се въртят спекулации и едни хора се надлъгват и надхитрят безкрай и безспир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още