IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s понижи рейтинга на Унгария до най-ниското инвестиционно ниво

Standard and Poor’s също определя рейтинга на страната на най-ниското си инвестиционно ниво

11:01 | 06.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Moody’s понижи рейтинга на Унгария до най-ниското инвестиционно ниво

Moody’s Investors Service понижи суверенния кредитен рейтинг на Унгария заради опасенията, че политиката на правителството за запълване на дупките в бюджета с „временни мерки“ не е устойчива, предаде Bloomberg.

Рейтингът на страната е намален с две степени до Baa3, което е най-ниското инвестиционно ниво според скалата на агенцията, а перспективата пред рейтинга е определена като негативна.

В началото на ноември Standard and Poor’s запази рейтинга на Унгария на ниво BBB-, което също е най-ниското инвестиционно ниво, определяно от тази агенция, перспективата също беше негативна.

В края на миналия месец правителството на Унгария одобри план, с който постави ултиматум на жителите на страната - да прехвърлят спестяванията си в частни пенсионни фондове към държавата или ще изгубят държавните си пенсии. Освен това се налага и специален данък върху някои индустрии поне до 2014 г. с цел да се намали бюджетния дефицит под 3% още следващата година.

От Moody’s посочват, че правителството разчита повече на временни мерки, отколкото на устойчива политика на фискална консолидация, вследствие на което структурният бюджетен дефицит на страната ще се влоши.

В същия дух беше и коментарът на Standard & Poor’s в началото на ноември, когато агенцията обяви запазването на рейтинга на страната на най-ниското инвестиционно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
bertram
преди 13 години
и с национализирането на ПФ да внимават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
SEBULBA
преди 13 години
Б.Б. и Дянков да четат внимателно, преди да се връзват на акъла на оная откачалка Орбан !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още