IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария последва Аржентина с ултиматум за пенсионните фондове

Това на практика е национализация на частните пенсионни фондове, най-кошмарният сценарий, коментират анализатори

17:13 | 25.11.10 г. 11
Автор - снимка
Създател
Унгария последва Аржентина с ултиматум за пенсионните фондове

Унгария даде ултиматум на своите граждани да прехвърлят спестяванията си в частни пенсионни фондове към държавата или ще изгубят държавните си пенсии, съобщава Bloomberg.

Новата мярка, обявена вчера от унгарския министър на икономиката Дьорд Матолчи, има за цел да върне под държавен контрол активи за 3 трилиона форинта (14,6 млрд. долара), управлявани от частни пенсионни фондове. Така Будапеща иска да съкрати бюджетния дефицит и публичния дълг. Служителите, които изберат да не върнат спестяванията си в държавната пенсионна система, рискуват да изгубят 70% от пенсията си.

„Това на практика е национализация на частните пенсионни фондове“, казва Дейвид Немет, икономист в ING Groep NV в Будапеща. „Това е най-кошмарният сценарий“.

Будапеща отменя промени в пенсионното законодателство, въведени преди повече от десетилетие.

Унгария, най-тежко обременената от дългове източноевропейска страна, следва примера на Аржентина, която през 2001 г. конфискува пенсионни спестявания за 3,2 млрд. долара, преди страната да спре да обслужва дълговете си. Преди две години правителството в Буенос Айрес национализира индустрия за 24 млрд. долара, за да компенсира намалелите данъчни приходи след преструктурирането на дълга на страната през 2005 г.

Според правилата на Европейския съюз пенсионните вноски, събирани от държавата и впоследствие трансферирани в частни пенсионни фондове, се смятат за бюджетни разходи. Миналия месец ЕС отхвърли молби от 9 страни членки, включително Унгария, Полша и Швеция, да коригират бюджетните си дефицити, като приспаднат сумите, трасферирани към частни фондове.

Премиерът на страната Виктор Орбан планира да използва пенсионните фондове, за да покрие текущите плащания по правителствените пенсии и да намали държавния дълг. Той иска да изпълни изискването на ЕС и да ограничи бюджетния дефицит на страната до 3% от брутния вътрешен продукт през следващата година от прогнозираните 3,8% през 2010 г.

„Има огромна дупка в пенсионната система на страната“, казва Матолчи. „Приходите от пенсионни вноски в бюджета са с 900 млрд. форинта по-малко от разходите“.

През 1998 г. Унгария поиска от работещите да внасят част от пенсионните си вноски в частни пенсионни фондове, които бяха създадени, за да допълват държавните пенсии. Днес 3 милиона унгарци имат спестявания в частни пенсионни фондове.

Активите на частните пенсионни фондове автоматично ще бъдат прехвърлени към държавната пенсионна система на 31 януари 2011 г., освен ако служителите изрично не пожелаят обратното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 13 години
И докога гражданите (в Аржентина, Маджарско, туканка и където и да е) ще търпят държавата да заграбва без причинно тяхна собственост? Дългове имала държавата - ами да ходи при Любо Пенев !!! Все едно комшията да затъне в дългове и да ме карат аз да му ги плащам. Държавата покрива ли задълженията на гражданите си? Не? Нали юридически гражданин и държава са равностойни субекти?Себулбов - у нас пенсионното осигуряване на практика е Данък *** - с кои пари мислиш престъпните политици хранят гъгнивите същества?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
SEBULBA
преди 13 години
Че къде казвам, че чакам на пенсия? Ами аз затова съм се самоизключил от пенсионната система. Подарявам едни пари на държавата един път месечно и не чакам нищо от нея. Но все пак ме интересуват проблемите на обществото, все пак съм част от него. И не мога да разбера зависта на пръдливите нещастни злобарчета, дето само Nabludavat отстрани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 10
Nabludatel777
преди 13 години
Ти нали си мулти милонер и супер бизнесмен нима чакаш на пенсия...???? Аз си мислех , че за такъв виден "спекулант" и "професор" това са пълни глупости!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 4
SEBULBA
преди 13 години
Първи стълб - това не са пенсионни осигуровки, а пенсионен данък от всички работещи (легално) в България. Внасящия ги плаща с тях пенсиите на съществуващите пенсионери и не се подсигурява срещу нищо. Това колко е внасял не му гарантира нищо. Армията и полицията са свещените крави на системата - техните служители работят като цяло най-леката работа, продукта на труда им е с доста спорни ползи, плащат най-малко данъци и осигуровки (отчасти защото са държавни служители, отчасти защото просто работят най-кратко), пенсионират най-рано и взимат най-големи пенсии най-дълъг период от време. Купищата им допълнителни привилегии отделно - големи отпуски, 13 заплати, почивни домове и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
ModerastiPederasti
преди 13 години
Хахаха, че тестът при нас мина успешно вече.Няма да чакаме и година ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
mrvip
преди 13 години
Вече успешно ме демотивираха да плащам каквото и да било в българската пенсионна система. Първи стълб - директна кражба, втори и трети стълб само чакат някой като Бибитко или Виктор Орбан да му свършат парите за обещания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
SEBULBA
преди 13 години
Ами като издухат спестяванията на хората за пенсия, ще започнат да печатат пари. И отново ще имат банкноти с номинал "милиони милиарди" форинти. А иначе не харесвам Унгария: всичко е прекалено скъпо, и сървиса е никакъв. В сравнение със съседна Чехия например, или Словакия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
forexar
преди 13 години
Комунизмът надига глава! Дано ни се размине този път
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
bate Goiko
преди 13 години
Според мен това ще се отрази негативно и на другите борси в региона. Интересен би бил коментар на Алекси Андонов тъй като знаем, че е добре запознат с унгарската борса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Pivoley
преди 13 години
Гнусна работа. А като знаем как комунистите гледат един от друг, в следващото десетилетие и нас може да ни сполети подобна национализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още