IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard & Poor’s понижи перспективата пред рейтинга на Словения на негативна

Промяната отразява възможността за понижаване на рейтинга в следващите две години, ако Словения не успее да стабилизира състоянието на дълговете си

10:50 | 23.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Standard & Poor’s понижи перспективата пред рейтинга на Словения на негативна

Агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor’s е ревизирала перспективата пред рейтинга на Словения в низходяща посока до „негативна“ от „стабилна“ заради сигнали, че решимостта на правителството да намали бюджетния дефицит може да намалее, предаде Bloomberg.

Агенцията запазва дългосрочния суверенен кредитен рейтинг на страната на ниво AA, а краткосрочния – на A-1+, но отбелязва, че промяната на перспективата отразява възможността за понижаване на рейтинга в следващите две години, в случай че правителството на Словения не успее да стабилизира състоянието на дълговете си.

Този негативен сценарий може да се реализира заради недостатъчна ангажираност на правителството по отношение на краткосрочните бюджетни цели, посочват от S&P.

Експортноориентираната икономика на Словения отчете най-силно забавяне през 2009 г. сред страните от еврозоната заради слабото търсене на стоки в Европа. През третото тримесечие БВП нарасна с 1,7% на годишна база след ръст с 2,2% през второто тримесечие.

Въпреки че икономиката на страната се възстановява, темпът на растеж няма да увеличи държавните приходи достатъчно, за да бъдат изпълнени целите за намаляване на дефицита, посочват от Standard & Poor’s.

От S&P очакват бюджетният дефицит на Словения да достигне 5,2% от БВП през 2011 г., докато оценките на правителството са за 4,8%.

Като позитивен фактор от агенцията за кредитен рейтинг отчитат провеждащата се в момента програма за пенсионна реформа, която, ако бъде въведена, може в значителна степен да допринесе за намаляване на тежестта върху бюджета, свързана със застаряването на населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още