IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа отделя още 110 млн. евро за Чернобил

Средствата са за изграждането на нов защитен корпус около авариралия преди 25 години ядрен реактор

20:50 | 18.04.11 г.
Европа отделя още 110 млн. евро за Чернобил

Европейската комисия обяви днес, че ще отдели допълнителни 110 млн. евро за изграждането на нов защитен корпус около ядрения реактор в Чернобил, съобщи Ройтерс.

“Утре ще обявя допълнителен ангажимент в размер на 110 млн. евро“, заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу пред репортери след срещата си с украинския президент Виктор Янукович в Киев.

“Надяваме се нашите ключови партньори също да увеличат приноса си, за да завършим работата по корпуса до 2015 г.“, посочи той в отделно изявление по-късно.

През 1986 г. в атомната централа в Чернобил на северната граница на Украйна с Беларус стана най-тежкият ядрен инцидент в света след взрив на един от реакторите й.

Защитната обвивка, издигната бързо около повредения реактор в рамките на осем месеца след инцидента, вече има пукнатини и не се счита за надеждна.

Очаква се утре страните от Г-8 и ЕС да обявят отделянето на допълнителни средства за изграждането на нов корпус, който ще покрие съществуващата конструкция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още