IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юлия Тимошенко остава в ареста

Бившият премиер на Украйна е обвинена в превишаване на правомощията си при подписване газово споразумение с Русия

12:41 | 08.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Киевският съд отказа да освободи от ареста бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко, съобщи украинската агенция Униан. Решението на съда не подлежи на обжалване.

Тимошенко е обвинена в превишаване на правомощията си при подписване на споразумението с Русия за доставките на газ за Украйна в началото на 2009 г. Тогава близо две седмици за голяма част от Европа нямаше доставки на руски газ. Това стана заради спиране на транзита през украинска територия, тъй като страната не беше съгласна с ценовите условия на Газпром.

Присъстващи в съдебната зала привърженици на Тимошенко, включително и депутати от Върховната рада (парламентът) са посрещнали решението с викове „позор“.

Тимошенко е докарана сутринта в съда в един автомобил с бившия министър на вътрешните работи на страната Юрий Луценко, е съобщил самият той.

Самата Тимошенко е коментирала, че е била готова за ареста и че „не е очаквала такава мощна международна реакция“.

Бившият премиер и лидер на опозиционния „Блок на Юлия Тимошенко“ беше арестувана на 5 август. Тогава политици от САЩ и Европа „осъдиха“ това решение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още