IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Излизането от еврозоната ще навреди както на нас, така и на Европа

Наложените от кредиторите на Гърция мерки са твърде строги и трябва да бъдат променени, категорично заявява лидерът на СИРИЗА

08:50 | 11.05.12 г. 6
<p>
	Алексис Ципрас, Снимка: Reuters</p>

Алексис Ципрас, Снимка: Reuters

Евентуално излизане на Гърция от еврозоната би навредило и на страната, и на Европа като цяло, заяви в интервю за Асошиейтед прес лидерът на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас. Той обаче остава категоричен, че наложените в рамките на спасителните споразумения мерки за икономии са твърде строги и трябва да бъдат променени.

Партията на Ципрас изненадващо се класира втора на парламентарните избори в неделя, на които гласоподавателите, разгневени от двете години на ограничения на разходите, оттеглиха подкрепата си от двете основни партии - Нова демокрация и ПАСОК.

Трите партии от понеделник водят преговори - засега без успех - за съставяне на коалиционно правителство.

Ако не се стигне до споразумение, гърците ще трябва отново да гласуват следващия месец.

Нов кръг от преговорите с участието на лидера на ПАСОК Евангелос Венизелос и на Нова демокрация Андонис Самарас предстои днес.

Настояванията на Ципрас, че новото правителство трябва да се откаже от споразумението с МВФ и страните от еврозоната накара другите две основни парти да се отдръпнат, предупреждавайки, че това ще принуди Гърция да напусне еврозоната и да понесе години на бедност и изолация.

Лидерът на СИРИЗА обаче заяви, че той не може да промени тази позиция.

"Нашата водеща идея е да не се пренебрегва гласът на народа", заяви Ципрас.

"Гръцкият народ ни даде ясен мандат да сложим край на тези сурови мерки за икономии, които през последните две години и половина ни доведоха до катастрофа. Ако това основно условие, което поставяме в преговорите, не се приеме, ясно е, че ние не можем да участваме в такова правителство", категоричен е той.

38-годишният Ципрас подчерта, че Гърция трябва да остане в еврозоната. Напускането на паричния съюз "би било изключително негативно развитие на събитията, не само за Гърция,
а и за цяла Европа".

Ще излезе ли Гърция от еврозоната?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 3765 гласа
"Ние казваме, че рецептата трябва да се промени. Доскоро те ни казваха, че рецептата е правилна, но готвачът е лош. Готвачът не беше лош. Където и да бъде приложена тази рецепта на затягане на коланите, резултатът винаги е провал", казва Ципрас.

Той отбеляза, че методът с икономиите създава проблеми и в Испания, Италия, Португалия и Ирландия - други четири страни, които изпитват значителни финансови проблеми.

"Много скоро германският канцлер Ангела Меркел ще се сблъска с действителността. Тя ще бъде в трудното положение да трябва да се изправи срещу дезинтеграцията на еврозоната, ако продължава да настоява за тази политика на икономии", посочи Ципрас.

Ако Гърция не изпълни условията на споразумението, тя ще спре да получава спасителните траншове, на които разчита от май 2010 г. насам.

(БТА)

Трябва ли Гърция да напусне еврозоната? Ако имате позиция, изпратете ни я на info@investor.bg в обем между 300 и 500 думи и ние ще я представим на останалите читатели!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
Говори, говори социалисте, сега ти се е отдало. Колкото повече глупости изприказваш сега, толкова по-лесно ще им е на нормалните хора да те оборват в последствие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
Извън темата, но да сте чули тези, които са подавали през годините неверни данни за гръцката икономика на евроинституциите, да са уволнени !? Или пък тези, които са ги приемали !? Колко проблеми можеха да бъдат спестени, ако контролът работеше нормално и съвестно !? И колко още могат да бъдат спестени !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 12 години
Ще ги оставят още месец да си играят на политика и след това ще ги натиснат с чатала . Голямо театро е всичко .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Твърде строги друг път.Да се научат да работят и да се отучат да живеят наготово тези търтеи.Даже малко им е според мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
С други думи : Или ке ми даваш, или ке те е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
Е те на това му викам аз компромис. Нито ще излизаме от еврозоната, нито ще правим икономии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още