IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томас Майер: Паралелна валута може да помогне на Гърция

Според главния икономист на Дойче банк такава валута би позволила на страната да девалвира курса на еврото, без да излиза от еврозоната

08:30 | 22.05.12 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният икономист на Дойче банк Томас Майер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният икономист на Дойче банк Томас Майер. Снимка: Ройтерс

По този начин Майер е близо до мнението и на мюнхенския институт ifo. Каи Карстенсен, който ръководи там отдела „Конюнктура и анкети“, заяви: „Мнението на ifo е, че в свой собствен интерес Гърция трябва да напусне еврозоната и да си вземе „отпуска от еврото“, например за 15 години“.

Все пак Карстенсен вижда два проблема в идеята на Майер. „Решителна точка в неговия план е, че Европа ще спаси гръцките банки. Не смятам обаче, че Европа ще стори това просто така и не вярвам, че трябва да го направи“.

А дори и Брюксел да иска да стори това, то планът едва ли ще може да се приложи достатъчно бързо. Все пак следващите избори в Гърция ще са на 17-и юни. Освен това икономистът от ifo се съмнява, че гърците ще приемат толкова бързо новите вътрешни облигации.

Мнението на ifo е, че в свой собствен интерес Гърция трябва да напусне еврозоната и да си вземе „отпуска от еврото“, например за 15 години

Матиас Кулас, който ръководи отдела за икономическа политика в либералния Център за европейска политика, не споделя опасенията на своите колеги. „Мога да си представя, че гръцките банки ще бъдат спасени поради страх от зараза и че по същата причина и чуждестранните плащания ще продължат“, смята той, цитиран от Wall Street Journal.

Но и той не вярва, че гърците ще приемат книжата на правителството безропотно. "Така че ще има нужда от правна намеса, за да се гарантира, че заплатите и данъците ще се плащат и чрез записи на заповеди и че магазините са принудени да приемат тези книжа".

Като цяло обаче Кулас смята идеята на Майер за добра. „Голямото икономическо предимство е, че ще се понижат заплатите, а това ще повиши конкурентоспособността. Вътрешните парични потоци, като плащания, заплати и данъци ще бъдат конвертирани в новата валута, но дългосрочните активи ще бъдат запазени. Така ще се избегне и щурмуването на банките, защото парите, които са там, са сигурни“, казва Кулас.

Всичко за бъдещето на еврозоната четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Когато я правеха ЕЗ явно са били прекалени оптимисти, че всички в Европа вече се обичат и сме братя и ще вървим напред заедно, но уви не стана понеже тези които направиха ЕЗ не са южните народи. Иначе за статията още нещо което ми се вижда много хитро тука е, че те пари на правителството няма да дадат, но ще дават на банките и ако от правителството не могат да вземат нищо, то от банките могат и чрез банките могат да им проникнат в икономиката и да им приберат всичко. Това мръсните гърци няма да го допуснат, защото не са прости като нас и просто ще трябва да излязат от ЕЗ, понеже правилата за субсидиране на местните банки са доста строги и те нито ще имат пари да ги вдигнат на крака, нито механизми да го направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
ihrivanov
преди 12 години
да ако гърците контролират обема на парите в обръщение (те печатат парите ) е добре за тях все , едно са въвели драхмата но , замисъла е друг друг да контролира печатането на парите а то е почти същото као да останат с еврото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Умно наистина но дали гърците няма да измислят някакви нови усложнения, с които да продължат упорито да се оправдават.Да не можеш да изгониш някой, който съвсем умишлено живее на гърба ти е много, ама много голяма слабост на ЕС. Как може да са били толкова наивни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Точно това, че не могат да изгонят Гърция е най-слабото место на ЕЗ, доста слабо като първоначален замисъл. Но като гледам имат си доста варианти да ги хлъзнат леко, предполагам има още по-груби, но принципно този ми се вижда добър. Така реално ЕЦБ ще си плаща сама на себе си и просто ще начислява лихви върху парите без да дават възможност на Гърците да вземат повече кредити и вече ако на тях не им харесва това могат спокойно без никой да им се сърди да си излязат от ЕЗ, много хитро просто искат да ги принудят сами да си излязат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още