IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Гърция: "Нова демокрация" води пред СИРИЗА*

Партията на Самарас може да състави коалиционно правителство с ПАСОК

19:24 | 17.06.12 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Консервативната дясна партия Нова демокрация е спечелила парламентарните избори и ще има възможността да сформира коалиционно правителство със социалистите от ПАСОК, предава Ройтерс, позовавайки се на първата официална оценка от министерството на вътрешните работи в Атина.

Според ведомството Нова демокрация има подкрепата на 29,5% от избирателите, което ѝ дава право на 128 места в 300-местния парламент, докато лявата радикална коалиция Сириза е спечелила 27,1% от гласовете, или 72 депутатски мандата.

На трето място е социалистическата партия ПАСОК с 11-12,4% от гласовете. При предварителните проучвания партията "Независими гърци" получава 7,41%, а крайнодясната "Златна зора"  -  6,93%. Следват Демократичната левица с 6% и Гръцката комунистическа партия - 4,42%. 

„СИРИЗА показва, че не е управленска партия, а партия на протеста. Самарис иска, но не може да управлява, а Ципрас може, но не иска да управлява“, коментира по-рано днес известен гръцки политолог, цитиран от Ройтерс.

Тези данни обаче сочат, че Гърция има шанс да сглоби коалиционно правителство от проевропейски настроени партии. Разликите обаче са толкова малки, че резултатите може да се променят в следващите часове, а окончателни резултати ще има утре.

Изборите бяха придружени от масивни предизборни предупрежденият на европейските лидери да не се прекратява програмата на строги икономии. Канцлерът Ангела Меркел за пореден път решително отхвърли непосредствено преди изборите възможността за разхлабване на ограниченията при милиардите помощни плащания. Шефът на еврогрупата Жан-Клод Юнкер също се изказа твърдо: „Ако изборите в Гърция бъдат спечелени от радикалната левица, което не може да бъде изключено, последиците за еврозоната не може да бъдат предвидени“, заяви той в интервю за вчерашния брой на австрийския вестник Kurrier.

Играчите на финансовите пазари по целия свят се опасяват, че изборите може да предизвикат шокови вълни с неизчислими последици за икономиката. Президентът на Световната банка Робърт Зелик разкритикува европейския начин за управление на кризи.

Изборите протекоха без сериозни инциденти. Атина изглежда пуста, пише Financial Times, тъй като много от жителите ѝ са пътували до родните си места, за да гласуват. Малко преди изборите се е увеличила нервността сред населението. С банкови тегления на до 800 млн. евро дневно гръцки вложителите са обезопасили парите си през тази седмица в случай на оттегляне от еврозоната.

*Актуализирано в 22.15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Бонуса им дава гаранция че ще са мнозинство в парламента , но не и на улицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Изясни ми се.Егати демократичния бонус :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
forum_rookie
преди 11 години
до Opk:Доколкото се ориентирам от "пресата", пропорционално на гласовете се делят 250 места, а осталите 50 места са "бонус" за партията, получила най-голям процент от гласовете (независимо колко малък е този процент). Така на 1% от гласовете се падат 2.5 места, т.е. за "Нова демокрация" се получава 29.5 x 2.5 + 50 = 125 (горе-долу).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Не му разбирам много, ама ако парламента е 300 човека, то се падат по 3 души за 1% подкрепа. Ще рече, че за 29,5% се падат 89 човека вместо 128, аз за 27,1% отиват 81 човека вместо 72. Поправете ме ако не е вярно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 11 години
6 май избори, 17юни избори, и какво от това???....следващия месец вероятно пак избори....до на есен всеки месец избори....така са си я измислили демокрацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
troika
преди 11 години
Абе как се прави ново силно евро? Заради Гърция? И защо им е на Германия и Франция силно евро? А износа им? Хайде да не продължавам с критиката на предните коментари, много може да се пише.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
theedge
преди 11 години
май по-скоро и 2те са на косъм:http://***.zerohedge.com/news/first-greek-exit-poll-shows-dead-heat-between-syriza-and-new-democracy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още