IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция продължава с опитите си да предоговори спасителния пакет

Самарас обещава бърза приватизация и промени в администрацията срещу облекчаване на някои от условията

10:10 | 29.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция продължава с опитите си да предоговори спасителния пакет

Гърция намалява очакванията си по отношение на предоговаряне на споразумението с международните кредитори, пише в. "Катимерини". Стратегията, която предприема Атина, си личи от писмото на премиера Андонис Самарас до европейските лидери, изпратено по президента Каролос Папуляс на срещата на върха на ЕС.

Самарас пише, че Гърция приема предвидената в споразумението програма за стабилизиране, но настоява да се вземат предвид нуждата от промени, за да може страната да излезе от рецесията и да се намали високата безработица.

В. "Имерисия" пише, че Самарас се е ангажирал да започне спешна приватизация.

Гръцкото правителство се надява да улесни разговора за промяна в кредитното споразумение като през лятото по експресна процедура предприеме затварянето и сливането на 60 държавни структури, пише в. "Етнос".

В. "Афдезмефтос типос" посочва, че над 580 хиляди държавни служители ще се явят на изпит под формата на тест и от оценката им ще зависи дали ще останат на работа.

Правителството и тройката влизат в сблъсък прес следващата седмица, пише в. "Нафтемборики". Представители на тройката международни кредитори - Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, пристигат в Атина, за да ревизират изпълнението на строгите мерки в кредитното споразумение, а гръцката страна иска незабавното им предоговаряне.

Изданието посочва, че експертни екипи на тройката ще направят пълна ревизия на икономиката, която се очаква да продължи около четири седмици.

Вестник "Та неа" цитира говорителя на Европейската комисия, който вчера заяви, че е много трудно да се предвиди в случая с Гърция колко дълго ще продължи проверката. Изданието отбелязва, че това изказване е предизвикало безпокойство, тъй като се очаква финансовите запаси на страната да се изчерпат в края на юли.

Водеща тема за печатните издания е и полагането на клетва на депутатите от новия парламент. Вчера на обед 300-те нови депутати се заклеха на религиозна церемония в отсъствието на премиера Андонис Самарас, който е в болнични заради операция на дясното око.

Обединена Европа е разделена, пишат още гръцките вестници по повод срещата на върха на Европейския съюз, започнала вчера.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още