IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър остава без пари до декември?

Правителството на страната е изправено пред значително свиване на приходите заради рецесията

17:36 | 20.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Кипър остава без пари до декември?

Кипър може да остане без пари до декември, като се има предвид, че в края на юли имаше на разположение само 478,5 милиона евро, а до декември му предстои да финансира текущи разходи - заплати и социални плащания, както и да погаси задълженията си от 751 милиона евро по ценни книжа, пише Bloomberg.

Бившият ръководител на кипърското Бюро за планиране Симеон Мацис каза за медията, че правителството би могло да остане без пари заради възможното намаляване на данъчните приходи вследствие на рецесията.

Финансовият министър Васос Сиарлис в понеделник заяви в интервю за местно радио, че властите в Кипър могат да погасят всичките си задължения за следващите три месеца за сметка на краткосрочни заеми.

Кипър е петата страна от еврозоната, която поиска международна финансова помощ. Освен това страната води преговори за кредит от 5 милиарда евро с Русия.

Официалното искане за помощ бе внесено в Европейския съюз на 25 юли, а в края на юли представителите на Тройката (Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка) съобщиха на кипърското правителство, че ще му трябва помощ от над 10 милиарда евро, или 56 процента от брутния вътрешен продукт.

През август тази оценка бе повишена на 12-16 милиарда евро.

Последният кръг от преговорите с международните кредитори завърши в началото на тази седмица, а диалогът ще бъде завършен, след като кипърските власти дадат отговор на редица въпроси, поставени от Тройката.

В замяна на помощта кредиторите искат намаляване на заплатите в държавния сектор, реформа на пенсионната система и приватизация на редица предприятия.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още