IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър иска от еврозоната 11 млрд. евро

Сумата възлиза за 62% от брутния вътрешен продукт на страната

16:05 | 04.10.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кипърският президент - комунист Деметрис Кристофиас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кипърският президент - комунист Деметрис Кристофиас. Снимка: Ройтерс

Правителството на Кипър ще поиска подкрепа за 11 млрд. евро – сума, възлизаща на 62% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, за да рекапитализира банките си и да плати сметките си, съобщават трима близки до администрацията на острова източници на Bloomberg.

Кипърските банки, които изгубиха над 4 млрд. евро при преструктурирането на гръцкия дълг по-рано тази година, се нуждаят от 5 млрд. евро свеж капитал, е заявил финансовият министър на страната Васос Шиърли по информация на източниците на агенцията.

Според Европейската централна банка (ЕЦБ), Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия (ЕК) обаче кипърските банки се нуждаят от 10 млрд. евро. Това отново е информация на близките до кипърското правителство и източници.

На 25 юни Кипър се оказа петата страна от еврозоната, която потърси международна финансова помощ. За сега официално не е поискана точна сума, с която да се погасят достигащите матуритет публични задължения, както и да се рекапитализира банковата система на острова.

Кипър поиска 5 млрд. евро и от Русия. На 8 септември първият вицепремиер на Руската федерация Игор Шувальов заяви, че Москва може да вземе решение по въпроса в срок от един месец.

Двете най-големи кипърски банки Bank of Cyprus Pcl и Cyprus Popular Bank Pcl не успяха да посрещнат капиталовите изисквания на Европейската банкова администрация (EBA).

Централната банка на Кипър обяви, че към 30 юни на двете банки са били необходими 1,86 млрд. евро.

Кипърското правителство, което към края на август разполагаше с 492,4 млн. евро, трябва да изплати 751 млн. евро до края на ноември, за да погаси достигащи матуритет задължения.

Кипърският президент - комунист Деметрис Кристофиас заяви вчера по гръцката телевизия, че няма да се съгласи на каквито и да е условия по евентуален спасителен план, включващи премахване на системата за индексиране на заплатите, 13-тата заплата или приватизацията на доходоносни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Щяха да дадат и на нас ако бяхме в зоната. Ама не, ние сме стабилни и дефакто сме с евро ама не сме. Получаваме всички негативи на еврото, но много малко позитиви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Това "спасяване" на Гърция май ще излезе много скъпо. Защото започнеш ли веднъж да даваш - всеки ще си поиска. И няма спиране. Ние, както винаги ще сме последни на опашката, защото сме "примерни" и нямаме много дългове. Значи нямаме нужда и от пари. А човекът си го е казал в прав текст. Трябват ми 11 милиарда, за да си рекапитализирам банките и да си платя сметките. Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Andy`Z
преди 11 години
На тази снимка, в тази поза г-н Кристофиас, мисля че явно казва на евро партньорите си - "дреме ми за вашите притеснения", аз съм комунист и съм се клел да взимам, а вие сте длъжни да ми давате!Много култов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
FNM
преди 11 години
баш си пълен банкрут
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
mathematician
преди 11 години
Да фалират - тъкмо ще има страна минала по пътя на фалита.Или да излязат от ЕЗ - пак ще са нагледен пример. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още