fallback

Кредиторите на Гърция искат още икономии

„Тройката“ е на мнение, че кабинетът на Самарас няма да изпълни заложените цели за данъчните приходи през настоящата година

11:59 | 21.01.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Само ден след като Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че ще настоява за още мерки за икономии в Гърция, към фонда се присъединиха и европейските власти, които съобщиха, че през следващите 6 месеца ще поставят още по-тежки условия на Атина, пише онлайн изданието greekreporter.com.

Кредиторите на южната ни съседка ще настояват за още съкращения на заплатите, увеличения на данъците и намаляване на пенсиите, което вероятно ще даде глътка въздух на германския канцлер Ангела Меркел покрай изборите наесен.

Въпреки че приватизацията в Гърция тръгна, както и работата по ограничаване укриването на данъци, МВФ посочи, че ще препоръча още икономии. Това обаче противоречи на обещанието, което премиерът на Гърция Андонис Самарас даде на гражданите миналия месец – че няма да има повече тежки мерки в замяна на спасителната помощ.

Това обаче не означава, че Атина не изпълнява заложените в спасителния план цели. В-к Kathimerini допуска, че поддържането на високо социално напрежение в страната има за цел да намали проблемите на Меркел по време на предизборната й кампания.

Анонимен представител на гръцкото финансово министерство обаче съобщава, че кредиторите на Гърция все още се опасяват заради изоставането на правителството в усилията му да пресече укриването на данъци.

„Тройката“ е на мнение, че кабинетът на Самарас няма да изпълни заложените цели за данъчните приходи през настоящата година. Кредиторите са недоволни и от бавния напредък на данъчните проверки, които започнаха през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:54 | 11.09.22 г.
fallback