IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Гърция ще има нужда от още средства, а високата степен на риск се запазва

Според експерт на фонда до 2015-2016 г. се очертава недостиг от около 9,5 млрд. евро спрямо първоначалните предвиждания за обслужване на дълга

13:12 | 19.01.13 г. 4
МВФ: Гърция ще има нужда от още средства, а високата степен на риск се запазва

Международният валутен фонд предупреди, че рисковете за плановете за реформи на гръцката икономика остават високи, а държавите от еврозоната ще трябва да осигурят допълнително финансиране и да облекчат дълговото бреме на страната, съобщи Bloomberg.

“Програмата се развива в правилната посока, но предстоящите предизвикателства са огромни“, се посочва в доклад на експерти на МВФ. „Навременното осигуряване на обещанията на европейските партньори на Гърция за облекчаване на дълга и за финансирането са решаващи за успеха на програмата“, добавят те.

По отношение на обещанието за понижаването на дълга на страната „значително под“ 110% от брутния ѝ вътрешен продукт до 2022 г. „времето ще покаже какви ангажименти ще се изискват“, се отбелязва в документа. Експертите препоръчват комбинация от преструктуриране и близки до нулата лихви по двустранните заеми, както и понижаване на разходите за заемане на средства чрез европейския спасителен фонд.

Докладът приветства усилията на гръцкия премиер Андонис Самарас, след като политическата бъркотия през миналата година доведе до временно спиране на международната помощ за страната.

От МВФ обаче го призовават да се захване с „окопалите се корпорации“, които предопределят слабия напредък в ограничаването на неплащането на данъци и съхраняват „раздутия и непродуктивен държавен сектор“.

Макар че коалиционното правителство, сформирано през юни, осигури „важни директни промени в някои области, то все още трябва да покаже политическа решителност в най-трудните“, смятат експертите на фонда. В доклада се подчертава, че правителството трябва да превърне „думите в дела“ по отношение на продажбата на държавни активи, които ще бъдат използвани за понижаване на дълга, и се отбелязва, че представянето в това отношение досега е „изключително разочароващо“.

Продължаващият напредък ще представлява „постоянно предизвикателство, което ще изисква интензивни и непрекъснато усилия“, категорични са те.

„Макар в момента да изглежда, че политиците от еврозоната са успели да запазят членството на Гърция във валутния съюз, рисковете за изпълнението на програмата за страната остават повишени за известно време, докато политическата ситуация не се стабилизира“, се изтъква в документа.

Междувременно експертът на МВФ Пол Томсън заяви, че гръцкият дълг не може да бъде обслужван ефективно без директни трансфери в гръцкия бюджет от Европейския съюз, който се ангажира в това отношение през декември, съобщи AFP, цитирана от БТА.

„Виждаме, че има отклонение в целите, които Гърция трябва да постигне, и европейците трябва да го запълнят“, каза Томсън по време на телеконференция. Той подчерта, че се очертава недостиг от около 9,5 милирада евро до 2015-2016 г. спрямо първоначалните предвиждания, за да може дългът да бъде обслужван ефективно.

Експертът припомни, че по време на срещата на високо равнище на ЕС през декември еврозоната се ангажира да предостави всичко, което е необходимо, за да се сведе този дълг до поставената цел – под 110% от БВП до 2022 г.

Според Томсън гръцкият дълг остава все още много висок въпреки направените преструктурирания и има риск да остане така при липса на "облекчаването му" или на "дългосрочна" помощ от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Стагнацията , рецесията , депресията са положителни фактори . Подобно подрязването на растенията. Там е силата на Е - в завръщането към реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Lucifer
преди 11 години
и на фона на стагнираща Европа, Еврото е поело към все по-недостижими върхове, може би за да скочи по-отвисоко та да се приключи веднъж за винаги с илюзията Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Целият свят има нужда да се остави най-сетне Гърция сама да се оправя.Стига са лъгали нагло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Изглежда черната дупка се увеличава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още