IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследват Папаконстантину заради фалшификацията на "списъка Лагард"

Бившият гръцки финансов министър е обвинен, че е заличил от него имената на свои роднини с големи депозити в чужбина

10:48 | 18.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Разследват Папаконстантину заради фалшификацията на "списъка Лагард"

Парламентът в Гърция реши да започне криминално разследване срещу бившия министър на финансите Георгиос Папаконстантину заради фалшификация на т. нар. „списък на Лагард“, съобщи ВВС.

Списъкът носи името на бившия френски министър на финансите и настоящ генерален директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, която го изпрати на гръцките власти преди повече от 2 години. Документът съдържа данните на гърци, които притежават големи депозити в чужбина, включително и в държави със статут на данъчни убежища.

Пак заради този списък гръцкият парламент започна проверка на Папаконстантину и на наследника му Евангелос Венизелос, тъй като в продължение на две години двамата не предприеха нужните данъчни проверки на включените в документа лица.

В края на миналата година обаче избухна още един скандал, след като телевизия SKAI съобщи, че Папаконстантину е извадил от списъка имената на свои роднини. Медията отказва да разкрие източника на информацията, но властите в Атина реагираха на новината.

Подкрепеното от гръцките депутати разследване срещу Георгиос Папаконстантину обаче няма да засегне Венизелос, както и бившите премиери Лукас Пападимос и Георгиос Папандреу.

Папаконстантину отрича да е участвал във фалшификацията на документа и заяви пред парламента, че е изкупителна жертва на политическите си врагове.

„Преди всичко аз нямам причина да го правя, като се има предвид, че е доказано, че парите са законно придобити и подлежат на данъчно облагане“, посочи той и обвини медиите в канибализъм срещу роднините му.

„Не пожелавам и на най-големите си врагове да преживеят това, през което минава семейството ми в момента“, допълни Папаконстонтину. Той подчерта, че ако е участвал във фалшификацията на документа, със сигурност е щял да премахне имената и на други свои близки, които са останали в списъка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още