IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата в Гърция проверява за фалшификация на "списъка на Лагард"

Разпитани са двама бивши служители на финансовото министерство, близки до бившия министър Георгиос Папаконстантину

18:48 | 04.01.13 г.
Прокуратурата в Гърция проверява за фалшификация на "списъка на Лагард"

Гръцката прокуратура е разпитала двама служители на финансовото министерство, близки до бившия министър на финансите Георгиос Папаконстантину, съобщават запознати източници, пожелали анонимност, цитирани от АФП.

Разпитът е във връзка с разследването за предполагаемото фалшифициране на т. нар. “списък на Лагард” – списък с имена на гърци, които имат сметки в швейцарски банки и които може би са избягвали плащането на данъци в страната.

Дни преди края на 2012 г. се появиха информации, според които Папаконстантину е извадил имената на свои роднини от този списък. Разкритията доведоха до отстраняването му от социалистическата партия ПАСОК.

В понеделник 71 членове на гръцкия парламент от десните политически партии, умерената левица и социалистите, които подкрепят управляващия алианс, воден от консервативния министър-председател Андонис Самарас, предложиха да бъде създадена парламентарна анкетна комисия, която да разследва случая паралелно с прокуратурата в Гърция.

Очаква се предложението да бъде гласувано в средата на януари.

Скандалът разклати още повече и без това крехкото доверие в политиците, тъй като борбата с укриването и избягването на данъците в южната ни съседка се привърна в приоритет за управляващите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още