IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш гръцки финансов министър зачеркнал свои родственици от „списъка на Лагард"

Йоргос Папаконстантину категорично отрича, но разликата между "списъка Лагард" и получения през миналата седмица от Франция е само в 4 имена на негови роднини

19:18 | 28.12.12 г. 2
<p>
	Йоргос Папаконстантину. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Йоргос Папаконстантину. Снимка: Архив Ройтерс

Гръцкият политик Йоргос Папаконстантину зачеркнал имена на свои роднини от т. нар. „списък на Лагард“, включващ притежатели на големи депозити в чужбина, докато е бил министър на финансите на страната през периода 2009-2011 г., съобщи местната телевизия SKAI, цитирана от РИА Новости.

Списъкът носи името на бившия френски министър на финансите и настоящ генерален директор на Международния валутен фонд, която го изпрати на гръцките власти преди 2 години.

Като се позова на свой източник, телевизията съобщи, че прокуратурата е приключила сравняването на оригиналния списък, изпратен повторно от Франция през миналата седмица, и неговият вариант, който се смяташе за загубен и по който гръцките власти така и не проведоха разследване.

Разликата между двата списъка е в 4 имена на роднини на Папаконстантину. Четиримата са свързани с 2 сметки в швейцарското подразделение на британската банка HSBC, в едната от които има 1,2 млн. евро, а втората е закрита, като сумата, която е имало в нея, е неизвестна.

Имената са били зачеркнати лично от Папаконстантину, подчертават от SKAI. В интервю за нея обаче бившият министър заяви категорично, че няма никакво отношение към изчезването на имената на неговите роднини от списъка.

Папаконстантину и наследникът му на поста Евангелос Венизелос все пак бяха в центъра  на парламентарно разследване, което трябваше да установи защо властите не са предприели никакви действия по списъка в продължение на 2 години за евентуално избягване на плащането на данъци от фигуриращите в него физически лица. През настоящия месец обаче разследването бе прекратено, без да бъдат обявени никакви причини за това.

Единственият пострадал в случая със списъка се оказа журналистът Костас Ваксеванис, който бе арестуван за кратко и бе даден под съд за публикуването на имената. Съдът го оправда по предявеното обвинение за публикуване на лични данни, но прокуратурата обжалва решението от първа инстанция.

Притежаването на сметка в чужбина е законно в Гърция, но властите в страната подозират, че някои от собствениците на големи суми в банки в чужбина са получили парите по незаконен начин или не са платили съответните данъци за тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Я виж ти, вече започнахме и да се задраскваме от списъчетата. До кога ли ще издържи така наречената "банкова тайна"? Може и да излезе прав онзи колега, дето каза преди време, че парите от дълговете на Гърция са в спестовните сметки на гърците. Явно и при тях има хора, които спестяват сутрин от банички, но ако се съди по това колко са спестили някои вероятно закусват по един вагон банички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
diado mrass
преди 11 години
Винаги ми е било чудно що за хора са това журналистите...? Ето сега и това журналистче - сигурно няма спестени и пет лева настрана, а взело да ровичка ... Добре, че прокуратурата се е намесела пак, навреме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още