IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция възнамерява да събере 2 млрд. евро от притежатели на сметки в чужбина

Министерството на финансите отново получи "списъка на Лагард" с имената на притежатели на сметки в швейцарското подразделение на британската банка HSBC

21:10 | 26.12.12 г. 1
Гърция възнамерява да събере 2 млрд. евро от притежатели на сметки в чужбина

Гръцкото министерства на финансите възнамерява да събере 2 млрд. евро под формата на данъци от собственици на влогове в чужди банки, съобщи гръцката телевизия SKAI, като се позова на източници от ведомството, предаде РИА Новости.

По данни на телевизията секретариатът за информационните системи към министерството е набелязал около 22 000 данъкоплатци, които през периода на кризата са превели в чужбина големи суми, и е започнал да им изпраща призовки за данъчни проверки. Собствениците на сметките в чужбина ще трябва да изяснят произхода на сумите, преведени извън страната, и да платят глоби за евентуални нарушения на данъчното законодателство.

Същевременно от министерството съобщиха, че са получили от френските власти т. нар. „списък на Лагард“, наречен на настоящия генерален директор на Международния валутен фонд, от времето, когато все още бе само френски министър на финансите, с имената на гърци, вложили средства в швейцарското подразделение на британската банка  HSBC.

Списъкът предизвика скандал в Гърция, когато журналист обяви, че той е бил получен през 2010 г., но впоследствие никой не му е обърнал внимание и е бил „загубен“ в министерството. Впоследствие журналистът, който все пак публикува имената в списъка, бе арестуван за кратко заради нарушаване на закона за личните данни.

Гръцкият парламент обаче започна разследване на двама бивши министри на финансите, които не са предприели нищо, но през миналата седмица случаят бе приключен без обяснения за причините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
Тоя тарикат - журналистчето, да вземат да му спретнат някакъв повод там и да го вкарат в панделата, да не може да джурка много много рабатата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още