IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкото правителство предлага по-високи данъци за средната класа

Внесеният в парламента законопроект предвижда още орязване на детските надбавки и отмяна на данъчните облекчения за земеделците

17:23 | 14.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Гръцкото правителство предлага по-високи данъци за средната класа

Часове след като международните кредитори на Гърция отблокираха поредния транш от спасителната помощ за страната, правителството в Атина предложи нови по-високи данъци, които ще увеличат данъчното бреме върху домакинствата със средни доходи, самонаетите лица и фермерите, съобщи New York Times.

Законопроектът за изменение на данъчния кодекс в южната ни съседка, който е обект на медийни спекулации от няколко седмици, е бил внесен в парламента в Атина късно снощи. Обсъждането му най-вероятно ще се състои след Коледа, съобщават от гръцкото министерство на финансите.

Правителството се надява да събере 2,5 млрд. евро от повишаването на данъците, орязването на детските надбавки и отмяната на данъчните облекчения за земеделските производители.

Властите в Гърция също така се прицелват и в близо 1 млн. самонаети лица в страната, широкото схващане за които е, че редовно “забравят” да изплатят задълженията си към държавата. Предлага се да бъде премахнат необлагаемият праг от 5 хил. евро за самонаетите лица и те да плащат данъци върху целия си доход.

“Предложеният законопроект е част от по-широкия план за реформиране на данъчната система и подобряването на нейната ефективност чрез реорганизация на механизмите за събиране на данъците и прилагането на стриктна нормативна рамка срещу избягването на данъци”, коментират от гръцкото финансово министерство.

В началото на следващата година гръцкото правителство ще представи още няколко стъпки за реформи на данъчната система. Предвижда се да бъде въведен затвор за гърците, които укриват данъци в особено големи размери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още