IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция получи две години отсрочка за бюджетния дефицит

Страната трябва да свие дефицита до 3% от БВП до 2016 г., реши ЕКОФИН

17:44 | 05.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Гърция получи две години отсрочка за бюджетния дефицит

Министрите на финансите на държавите-членки на Европейския съюз предоставиха на Гърция двугодишна отсрочка за свиване на бюджетния дефицит до 3% от брутния вътрешен продукт на страната, става ясно от съобщение на Съвета на ЕС за икономика и финанси (ЕКОФИН), цитирано от ИТАР-ТАСС.

„ЕКОФИН съгласува нови срокове за бюджетна консолидация за Гърция, според които Атина трябва да свие нивото на бюджетния си дефицит до 3% от БВП през 2016 г.“, се подчертава в изявлението.

Досегашното споразумение предвиждаше тази цел да бъде постигната до 2014 г. Това е и горната граница за бюджетен дефицит на страна от ЕС, записан в Пакта за стабилност и растеж.

Според оценки на европейската статистическа служба Евростат през тази година гръцкият бюджетен дефицит ще достигне около 9% от БВП.

Междувременно министерството на финансите на страната обяви, че вътрешните й просрочени задължения са нараснали до близо 9,5 млрд. евро, съобщи РИА Новости.

Информацията потвърждава опасенията на икономистите, че при липсата на външни кредити икономиката на страната страда сериозно от липсата на ликвидност.

Общите просрочени повече от 3 месеца задължения на държавата към края на октомври са достигнали 9,46 млрд. евро, посочиха от министерството.

Най-много дължат застрахователните фондове – 4,6 млрд. евро, следват болниците с 1,9 млрд. евро, министерствата и държавните ведомства с 915 млн. евро и местното самоуправление, което не е разплатило задължения за 903 млн. евро.

Гърция разчита скоро да получи близо 44 млрд. евро кредити от ЕС и МВФ, които ще бъдат използвани за погасяване на текущи задължения, на външен дълг и за рекапитализиране на местната банкова система.

Благодарение на мерките за строги икономии обаче бюджетните показатели на страната продължават да се подобряват, като първичният дефицит за периода януари-октомври е намалял до 2,3 млрд. евро от 4,2 млрд. евро за същия период на 2011 г., отбелязват от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още