IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ отблокира над 3 млрд. евро от спасителната помощ за Гърция

Фондът трябва да излезе с доклад за устойчивостта на гръцкия дълг

21:40 | 16.01.13 г.
МВФ отблокира над 3 млрд. евро от спасителната помощ за Гърция

Международният валутен фонд (МВФ) отблокира 3,24 млрд. долара от спасителния заем за Гърция, предаде Ройтерс.

“МВФ днес завърши първия и втория преглед на икономическите резултати на Гърция в рамките на спасителната програма”, съобщиха от фонда.

Страната успя да избегне финансов колапс през декември, след като европейските й партньори се съгласиха да отпуснат част от спасителното финансиране в замяна на ускоряване на структурните реформи.

В края на миналата година Еврогрупата и Европейската централна банка одобриха плащане за 34,3 млрд. евро от програмата, след като успешно приключи операцията по обратно изкупуване на гръцки дълг.

Парламентът в Атина пък продължава с ударното гласуване на новите данъчни закони с цел осъществяването на данъчна реформа, която да допринесе с около 2,5 млрд. евро годишно за приходите в бюджета.

Управляващият директор на МВФ подчерта, че еврозоната е дала достатъчно уверения, че ще пристъпи към допълнително опрощаване на гръцки дълг, ако има нужда от това, въпреки съпротивата на Германия.

Предстои фондът да издаде анализ за устойчивостта на дълга на Гърция. Очаква се също така Еврогрупата да отблокира още 9,2 млрд. евро за Атина след срещата на финансовите министри на държавите от еврозоната в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още