IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция прие спорните данъчни промени

Мерките, съгласувани с кредиторите на страната, трябва да донесат в хазната 2,3 млрд. евро само през тази година

13:05 | 12.01.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция прие спорните данъчни промени

Гръцкият парламент одобри нови данъчни промени, като част от споразумението с международните кредитори на страната, предава БНР.

Опозицията обаче е готова да поиска по съдебен ред промени на части от новия закон, които според експерти, нарушават конституцията, а гърците реагират с протести.

Трипартийната коалиция, която управлява Гърция, подкрепи в парламента закона за данъчните промени, а депутатите от опозицията гласуваха против новата схема за данъчно облагане.

Повече от два милиона гърци ще плащат вече по-високи данъци поради отмяна на необлагаемия минимален доход. Премахват се също данъчните облекчения за семейства с деца.

Увеличават се тежестите върху недвижимите имоти, както и корпоративният данък. Със ставка от 15% се облагат вече лихвите по влоговете. Новите данъци засягат болезнено и земеделците, като чистите им приходи вече се облагат с 13% от първото евро.

Данъчната реформа е включена в споразумението с кредиторите и гласуването й гарантира на Гърция поредния транш от финансовата помощ.

Експертната комисия по конституционно право обаче вече реагира, като посочи части от новия закон, които са в нарушение на конституцията. Синдикати и опозиция са готови да атакуват по съдебен ред гласувания закон. Очакват се и социални протести срещу новото данъчно облагане. 

Съгласно приетите текстове гърците, които печелят повече от 42 000 евро годишно, вече ще бъдат облагани с нова данъчна ставка от 42 процента. Преди най-високата данъчна ставка беше 45 на сто за доходи над 100 000 евро, съобщава БТА.

Същевременно гръцкото правителството обяви, че новият закон ще намали данъчната тежест за служителите и пенсионерите с доходи под 25 хиляди евро годишно.

Данъчната реформа е част от пакет с мерки за икономии на стойност 13,5 млрд. евро, който Атина прие през ноември, за да получи допълнителни кредити от ЕС и МВФ и да избегне фалита. Мерките трябва да донесат в хазната 2,3 млрд. евро през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още