IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката икономика може отново да започне да расте през 2014 г.

Вярвам, че след втората половина на 2013 г. ще станем свидетели на растеж на тримесечна или на месечна база, коментира финансовият министър на страната

13:47 | 17.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финансовият министър на страната Янис Сторнарас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на страната Янис Сторнарас. Снимка: Ройтерс

Гръцката икономика, която през 2013 г. се очаква да се свие за шеста поредна година, може да започне да се възстановява през 2014 г., заяви финансовият министър на страната Янис Сторнарас, цитиран от Ройтерс.

„Вярвам, че след втората половина на 2013 г. ще станем свидетели на растеж на тримесечна или на месечна база“, казва Сторнарас.

Пониженията на заплатите и повишенията на данъците ще ограничат растежа и през 2013 г., когато брутния вътрешен продукт (БВП) на страната се очаква да падне с 4,5%.

Гръцката икономика се е свила с общо 24% от 2008 г., разкриват данни на централната банка в Атина.

„Дори и малка стъпка в правилната посока ще е като дъжд в пустиня като се има предвид, че страната ще започне да се пробужда от безпрецедентно дългата рецесия“, коментира Сторнарас.

Финансовият министър изтъква също, че през следващата седмица Гърция ще рекапитализира банките си с 16 млрд. евро, а през първото тримесечие на 2013 г. с още 7,2 млрд. евро.

Страните от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) се съгласиха преди дни да размразят 49,1 млрд. евро от спасителната програма за Атина, които трябва да стабилизират гръцкия бюджет до края на март.

Гръцките финансови институции ще получат капиталова инжекция от Hellenic Financial Stability Fund (HFSF), който вече е предоставил 18,5 млрд. евро на четирите най-големи банки в страната - National Bank of Greece, собственик на ОББ, Piraeus Bank, Alpha Bank и собственикът на Пощенска банка EFG Eurobank Ergasias.

Атина иска да постигне първичен бюджетен излишък още през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vankata89
преди 11 години
На бас срещу Бойко Борисов че до 1 2 години Гърция вече ще е забравила за тия глупости с дълговата криза и ще са с още 10 пъти по висок стандарт от нашия :D. Изводът да се бяхме родили гърци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още