IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката безработица надмина испанската

През октомври тя е достигнала 26,8%, като според местни анализатори тази година средното й ниво ще бъде 27,3%

16:07 | 10.01.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гърци са се наредили на опашка пред бюро за регистриране на безработни в Атина. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Гърци са се наредили на опашка пред бюро за регистриране на безработни в Атина. Снимка: Архив Ройтерс

Безработицата в Гърция достигна 26,8% през октомври, регистрирайки най-високото ниво по този показател в рамките на Европейския съюз и изпреварвайки в печалната класация Испания, съобщи ВВС. По данни на Евростат през септември безработицата в Гърция е била 26%, а тази в Испания през ноември е приближавала 27%.

Гръцката икономика остава затънала в рецесия, а правителството продължава да въвежда значителни мерки на строги икономии. То съкращава разходите, за да се вмести в условията, определени в плана за получаване на спасителна финансова помощ от страната.

До момента кредиторите ѝ от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка са предоставили на балканската държава един спасителен пакет от 110 млрд. евро и са обещали втори на стойност 130 млрд. евро, от който тя продължава да получава средства и в момента. Те на свой ред са необходими за изплащане на задълженията на страната.

В рамките на усилията си за изпълнение на условията по споразумението Гърция намали и замрази заплати на служителите в публичния сектор и понижи пенсиите, което имаше сериозен ефект върху икономиката на страната като цяло.

„Гърците обвиняват за ръста на безработицата мерките на строги икономии, като броят на хората без работа се е удвоил след договарянето на първия спасителен пакет за страната през 2010 г.“, заяви кореспондентът на ВВС в Атина Марк Лауън. „А с допълнителните съкращения на разходите, които се очаква да бъдат реализирани през настоящата година, мнозина предричат, че скоро тя ще удари 30%“, добави той.

Междувременно в доклад на гръцката Фондация за икономически и индустриални изследвания (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ), цитиран от РИА Новости се прогнозира, че икономиката на страната ще се свие с 4,6%. Предвиждането е по-неблагоприятно от това на Европейската комисия, според която спадът ще бъде 4,2%.

Въпреки че фондацията предрича 6-та поредна година на рецесия, тя отбелязва забавянето на икономическия спад, който през 2011 г. достигна 7,1%, а за 2012 г. се очаква да бъде потвърден на ниво от 6,6%.

По-нататъшното съкращаване на държавните разходи според предписанията на кредиторите ще доведе до понижаване на покупателната способност на населението и вследствие на това – до ръст на безработицата, смятат от IOBE. Според тях през 2013 г. средното ниво на безработицата ще достигне 27,3%. За инфлацията се прогнозира равнище от 1%.

Докладът отбелязва напредъка в реализирането на бюджетната програма, тъй като през 2012 г. Гърция се вмести в планираните показатели и облекчи значително дълговото си бреме чрез преструктуриране на националния дълг на два етапа.

Бюджетният дефицит за първите 11 месеца на 2012 г. се е свил до 12,9 млрд. евро от 21,2 млрд. евро за същия период на предходната година. От фондацията прогнозират, че през 2013 г. той ще продължи да се свива до 9,4 млрд. евро, или 5,2% от брутния вътрешен продукт на страната.

При това Гърция за първи път от доста години ще трябва да постигне първичен излишък – повече приходи, отколкото разходи, без да бъдат вземани под внимание плащанията по държавния дълг. Според авторите на доклада първичният излишък трябва да достигне 748 млн. евро, или 0,4% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още